fbpx
Поляки представили гусеничний Rak

Поляки представили гусеничний Rak

120-мм самохідний міномет Rak Артилерія Європа Міномет Польща Світ Сусіди

У Польщі представили гусеничний самохідний міномет Rak.

Про це інформує Мілітарний.

Під час 29-ї міжнародної виставки оборонної промисловості в Кельце, польська машинобудівна компанія Huta Stalowa Wola, презентує нову версію самохідного 120-мм гусеничного міномета M120G Rak, пише польське військове видання MILMAG.

Оновлений гусеничний міномет отримав нове базове шасі. Нова машина в порівнянні з попереднім прототипом M120 Rak отримала гідропневматичну підвіску та 12 опорних катків замість 14, а токож було посилено протимінний захист.

Найбільш помітною зміною повністю нового шасі є зовнішній вигляд корпусу міномета з дизайном схожим на прототип нової польської бойової машини піхоти (БМП) Borsuk.

Застосовані рішення мають забезпечити більший комфорт для екіпажу транспортного засобу під час руху та при виконанні бойових завдань (включаючи зменшення вібрацій та ударів).

Новий міномет є частиною концепції модульної конструкції артилерійських систем, яка передбачає максимально можливу уніфікацію техніки з найбільш оптимальним рівнем використання існуючих технічних рішень, зокрема використання  модифікованого легкого гусеничного шасі, як базового.

У липні 2021 року, польська армія отримала вісім 120-мм колісних самохідних мінометів Rak національного виробництва. Повноцінна мінометна рота (батарея), що окрім мінометів включала чотири командно-штабні машини, доставлена до 12 механізованої бригади у Щецині.

Отримана батарея самохідних мінометів третя у бригаді, контракт на поставку з Huta Stalowa Wola SA (скор. HSW) польська інспекція озброєння уклала у 2019 році. За угодою до 30 липня 2021 року HSW мала поставити дивізіон колісних мінометів Rak.


Знай своїх сусідів: Артилерія Польщі


Самохідний міномет Rak калібром 120-мм призначений для знищення живої сили противника, броньованих цілей та укріплень. Він використовує колісне шасі SMK 120. Екіпаж складається з 4-х осіб.

Колісні самохідні міномети Rak

Постачання Rak до польської армії розпочалось після підписання у 2016 році першого контракту на суму понад 968 мільйонів злотих на 8 ротних комплектів. Після було дозамовлено ще певну кількість мінометів, з поставками у 2022-2024 роках.

120-мм самохідний міномет Rak Артилерія Європа Міномет Польща Світ Сусіди