fbpx
Португалія візьметься за навчання льотчиків України

Португалія візьметься за навчання льотчиків України

F-16 Авіація Винищувач Військова допомога Європа Португалія ПС ЗСУ Світ Україна

Португалія приєднується до авіаційної коаліції для посилення Повітряних сил України.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба розповів, що Португалія тренуватиме українських льотчиків та механіків.

Як повідомляє МЗС України, під час візиту до Лісабона Кулеба провів переговори з міністром закордонних справ Жоао Гомешем Кравіньо та міністром оборони Оленою Каррейраш.

Очільник української дипломатії детально розповів португальським партнерам про ситуацію на фронті та окреслив військові потреби України для ефективної оборони та контрнаступальних операцій.

Також Кулеба подякував уряду Португалії за рішення долучитися до авіаційної коаліції шляхом тренування українських пілотів і механіків на бойових літаках західного типу.

Дмитро Кулеба та міністерка оборони Португалії Елена Каррейраш. Травень 2023. Португалія. Фото: МЗС України

Винищувачі для України

Також сьогодні прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак повідомив, що його країна, США, Нідерланди, Бельгія і Данія братимуть участь у навчанні українських пілотів на західних винищувачах.

«Велика Британія працюватиме разом зі США та Нідерландами, Бельгією і Данією, щоб надати Україні необхідну бойову авіацію. Ми єдині», – написав він.

19 травня резидент США Джо Байден сказав союзникам по G7, що США підтримуватимуть спільні тренування українських військових на літаках F-16. Очікується, що це займе кілька місяців.

Пізніше цю інформацію підтвердив президент України Володимир Зеленський, назвавши це історичним рішенням.

Глава держави висловив сподівання, що практичну реалізацію цього рішення обговорять на саміті G7, який проходить у Хіросімі 19−21 травня.

Винищувачі F-16 162-го авіакрила Повітряних сил США. Фото зі сторінки авіакрила

Сполучені Штати вже проводили тренувальні тести українських льотчиків для польотів на F-16. Тоді з’ясувалося, що для навчання українців управлінню американськими винищувачами F-16 знадобиться лише 4 місяці.

У тестах взяли участь двоє українських льотчиків, один із яких мав кваліфікацію на МиГ-29, а інший – на Су-27. Обоє не проходили формальної підготовки на F-16 і мали лише коротке ознайомлення з роботою цього винищувача.

F-16 Авіація Винищувач Військова допомога Європа Португалія ПС ЗСУ Світ Україна