fbpx
Повернись Живим закупить роботів «Тарган» для допомоги саперам

Повернись Живим закупить роботів «Тарган» для допомоги саперам

Повернись живим робот Розмінування Україна

В рамках проєкту «Нам тут жити 2.0» будуть закуплені 64 багатоцільових логістичних роботів «Тарган» для допомоги саперам.

Про це повідомляє фонд Повернись Живим на своїй сторінці в Телеграмі.

Судячи з фотоматеріалів «Тарган» це невелика, чотириколісна багатоцільова платформа. Максимальна швидкість робота 22 км на годину, при запасі ходу 20 км. Призначенням робота є пророблення проходів в мінних полях та дистанційне розмінування.

«У саперів немає права на помилку. Це не гра, де можливо зберегти свій прогрес. Але «Тарган» може змінити це правило, адже він ризикує собою, аби зберегти життя бійців Сил підтримки.

Тож випускаємо «Тарганів» і роботизуємо військо! 64 такі комплекси будуть закуплені в рамках проєкту «Нам тут жити 2.0», який Фонд реалізує спільно з Kyivstar за інформаційної підтримки Міністерство економіки України», – розповіли у фонді.

Проєкт «Нам тут жити 2.0» був запущений 16 серпня 2024 року благодійним фондом «Повернись живим» і компанією «Київстар». Метою проєкту є зібрати 100 млн гривень для забезпечення саперів усім необхідним для розмінування території України.

Інноваційні технології допоможуть зменшити ризики та прискорять процес розмінування на деокупованих територіях. Тому компанія «Київстар», зі свого боку, виділила 30 млн грн на збір і заохочує українські бізнеси та небайдужих українців підтримати цю ініціативу.

Новостворені роти інженерних безпілотних систем Сил підтримки ЗСУ в межах цього проєкту мають забезпечити, зокрема:

  • роботизованими платформами;
  • транспортом;
  • зв’язком і живленням;
  • повітряною компонентою для ситуаційної обізнаності та дистанційного розмінування шляхом підривів.

Процес розмінування української території

«Нині Україна є найбільш потенційно замінованою країною у світі. На жаль, від початку року кількість нещасних випадків, пов’язаних із мінами та іншими вибухонебезпечними предметами, вже сягнула 1006. Якщо ми не будемо діяти об’єднано і швидко, то до 2033 року кількість постраждалих може зрости до 9 тисяч», — зазначає Перша віцепрем’єр-міністерка — міністерка економіки України, Юлія Свириденко.

20 вересня 2024 року стало відомо що понад 5 тис. км² української землі було розміновано від початку російського повномасштабного вторгнення.

Проте після первинного обстеження забрудненими вибухонебезпечними предметами досі вважаються 142 тисяч км² української території.

«За результатами первинного нетехнічного обстеження територій, що зазнали впливу вибухонебезпечних предметів, їхня площа зменшилася зі 156 тис. км² до 142 тис. км²», – повідомив перший заступник міністра оборони України генерал-лейтенант Іван Гаврилюк.

Повернись живим робот Розмінування Україна