fbpx
Повітряні сили оновлять Концепцію розвитку авіації під західні літаки

Повітряні сили оновлять Концепцію розвитку авіації під західні літаки

Авіація Володимир Зеленський Командування Повітряних Сил ЗСУ Україна

Оборонне відомство та уряд України розпочали роботу над адаптацією концепції розвитку авіації для переходу на літаки західного зразку.

Про це повідомив Володимир Зеленський на своїй офіційній сторінці в соцмережах.

Почали роботу над всеохопною концепцією розвитку нашої авіації з урахуванням переходу на нові типи літаків. Нова організаційна структура, навчання пілотів та персоналу, необхідна інфраструктура, матеріально-технічне забезпечення, тощо“, — написав Володимир Зеленський.

Рішення оголосили невдовзі після того, як Сполучені Штати дали дозвіл на передачу союзниками винищувачів F-16 та підтримали спільні зусилля разом з іншими країнами щодо навчання українських льотчиків.

На сьогоднішній день вже п’ять країн взяли на себе зобов’язання з підготовки українських пілотів на винищувачах F-16. Це Нідерланди, Португалія, Данія, Польща та Бельгія. Також уряд Канади висловив готовність долучитись до навчальної кампанії.

Наразі невідомо, коли розпочнеться навчання українських пілотів та який час воно займе, проте секретар Повітряних сил США Френк Кендалл заявив, що мине щонайменше “кілька місяців”, перш ніж Україна зможе експлуатувати винищувачі F-16.

За його словами, необхідно опрацювати ряд деталей, перш ніж ПС ЗСУ зможуть використати західні бойові літаки у значній кількості.

Одна із зазначених “деталей” може бути пов’язана з підготовкою та модернізацією наземної льотної інфраструктури, яка має прийняти передані союзниками літаки.

Ще до початку широкомасштабного вторгнення Росії в Україні активно обговорювались проблеми візії Повітряних сил ЗСУ з переозброєння на західні літаки. Тоді наголошувалось, що в країні відсутні належне сервісне обслуговування, аеродроми з відповідним покриттям та індивідуальними захищеними ангарами, а також супутня інфраструктура.

Проте, попри нинішню неготовність, в Україні реально в короткі терміни вибудувати на основі нинішньої цивільної та військової авіаційної інфраструктури мережу для застосування винищувачів F-16, котра би забезпечувала дислокацію літаків та їхнє поточне обслуговування.

Якщо ж конструкція борту потребуватиме серйозного втручання, його можна транспортувати власним ходом або ж по землі до сервісного центру, розташованого у сусідній Польщі.

Авіація Володимир Зеленський Командування Повітряних Сил ЗСУ Україна