fbpx
Повітряні сили США отримали перший винищувач F-15EX

Повітряні сили США отримали перший винищувач F-15EX

Boeing F-15 Авіація НАТО ПС США Світ

Компанія Boeing передала американським військовим перший борт винищувача F-15EX.

Про це Мілітарний доповідає з посиланням на ВПС США.

Передача відбулася 10 березня на заводі Боїнга у Сент-Луїсі.

Керівник програми F-15EX, полковник Шон Дорі заявив:

F-15EX стане ключовим елементом нашої винищувальної авіації, доповниши парк літаків 5-го покоління. Він здатен нести гіперзвукову зброю.

Повітряні сили США планують придбати 144 літаки такого типу. Вони замінять F-15C\D, середній вік яких зараз – 37 років. Процес закупівлі розпочався в лютому 2019-го.

Перший борт F-15EX доставили на базу Еглін у Флориді. Другий борт очікується вже в квітні. Ще шість літаків з першого закупівельного лоту будуть поставлені ВПС США протягом 2023 фінансового року. 2-га та 3-тя партія літаків будуть поставлені у 2024 та 2025 роках відповідно.

Проєкт F-15EX був запропонований ПС США в якості відносно дешевого і швидкого способу поповнити важку фронтову авіацію новими літаками, що відповідають вимогам.

Компанія Boeing представила проєкт модернізації багатоцільового літака F-15 влітку 2018 року, він буде адаптований для застосування широкого спектра сучасних озброєнь.

За інформацією керівника програми в компанії Boeing Лорі Шнайдер, новий винищувач є найдосконалішою версією F-15 багато в чому завдяки цифровій архітектурі.

F-15EX зможе нести більше озброєння в порівнянні з будь-якими іншими винищувачами свого класу і виконувати пуски, в тому числі, гіперзвукової зброї довжиною до 22 футів (6,7 м) і вагою до 7000 фунтів (3180 кг).

Boeing F-15 Авіація НАТО ПС США Світ