fbpx
Правозахисники проти розширення прав Нацгвардії

Правозахисники проти розширення прав Нацгвардії

Верховна Рада Законодавство НГУ Україна

Медійна ініціатива за права людини наполягає, що парламент повинен утриматися від надання військовослужбовцям Національної гвардії України поліцейських функцій та відхилити законопроект №3105.

Про це йдеться у зверненні на сторінці організації Медійна ініціатива за права людини у Facebook.

Правозахисники вважають, що діапазон адміністративних порушень, зазначених в законопроєкті, необґрунтовано широкий.

Законопроєкт серед іншого пропонує надати Нацгвардії право складати протоколи, затримувати, доставляти та/або передавати органам правопорядку осіб, які вчинили або лише підозрюються у вчиненні адміністративного правопорушення, проводити особистий огляд і огляд речей громадян та здійснювати інші, не властиві військовим функції.

Окрім того, занепокоєння правозахисників викликає надання права військовослужбовцям НГУ “застосовувати технічні прилади і технічні засоби, що мають функції фото- і кінозйомки, відеозапису, засоби фото- і кінозйомки, відеозапису, у порядку, визначеному нормативно-правовими актами Міністерства внутрішніх справ України”.

Патруль Нацгвардії.

“Вказане створює потенційну можливість здійснення військовослужбовцями НГУ прихованого спостереження за особою, річчю або місцем, яке по-суті є видом негласних слідчих (розшукових) дій і має проводитись у порядку, передбаченому ст. 269 Кримінального процесуального кодексу України за рішенням суду та лише уповноваженими органами, до яких НГУ не відноситься”, – йдеться у зверненні.

Правозахисні та громадські організації впевнені, що зазначені зміни до законодавства можуть призвести до зловживань владними повноваженнями з боку посадових осіб НГУ та надмірного обмеження прав і свобод людини і громадянина.

Верховна Рада Законодавство НГУ Україна