fbpx
Представники кількох країн закликали бути готовими до широкомасштабної війни в Європі 

Представники кількох країн закликали бути готовими до широкомасштабної війни в Європі 

Європа Латвія Німеччина Світ Чехія

Начальник Генерального штабу армії Чехії Карел Ржека (Karel Řehka) на початку свого виступу на зборах командування чеських збройних сил заявив, що вони повинні бути готовими до широкомасштабної війни в Європі проти сильного противника.

За його словами, якби розпочався конфлікт між Росією та НАТО, чеська армія була б активним учасником з першої хвилини.

«Низка систем озброєння, які сьогодні знищують Україну, також досягнуть території Чехії, ситуація серйозна», – сказав він.

За словами голови Генштабу, армія Чехії повинна зберегти антитерористичний досвід, але в першу чергу має підготуватися до широкомасштабної війни проти передового супротивника.

«Війна в Європі знову стала реальністю і відбувається вона на кордоні Північноатлантичного альянсу. Вічний мир – це утопія. Період попередження про цю кризу триває принаймні з 2014 року», – сказав Карел Ржека.

Подібну заяву щодо своєї країни зробила і міністр оборони Німеччини Крістін Ламбрехт (Christine Lambrecht) в інтерв’ю газетам Rheinische Post та General-Anzeiger, оприлюдненому у понеділок, 21 листопада.

Ламбрехт відповіла на прохання журналістів прокоментувати слова генерального інспектора Бундесверу про те, що Німеччина має бути готовою на випадок, якщо вона виявиться втягнутою в нав’язану їй війну.

«Ми маємо бути готові захищати Німеччину та територію альянсу», – сказала вона.

Міністр оборони Німеччини наголосила: «Оборона завжди була ключовим завданням Бундесверу. Це всі знову повинні усвідомити».

Військові Німеччини. Фото: Міноборони ФРН

За словами Ламбрехт, Бундесвер зможе забезпечити оборону Німеччини у разі потреби. При цьому вона висловила впевненість у тому, що країні допоможуть партнери з Північноатлантичного альянсу:

«Бундесверу ніколи не доведеться захищати Німеччину поодинці, на нашому боці завжди будуть наші союзники, а в альянсі збройні сили, безумовно, зможуть захистити Німеччину», – пояснила очільниця оборонного відомства Німеччини.

ЗРК «NASAMS» військових Нідерландів. Фото: Міноборони Нідерландів

Також міністр закордонних справ Латвії Едгар Рінкевич заявив, що країнам НАТО, які мають спільні кордони з Україною, необхідно задуматися над посиленням своєї протиповітряної оборони, щоб убезпечити власні території.

Фото з місця вибуху, 15 листопада 2022 село Пшеводув, Польща

За словами голови МЗС, інцидент з падінням ракети в Польщі доводить таку необхідність. При цьому міністр підкреслив, що сталося це тільки через російську агресію і терористичні ракетні обстріли України.

Європа Латвія Німеччина Світ Чехія