fbpx
Президент Румунії схвалив навчання українців на F-16

Президент Румунії схвалив навчання українців на F-16

F-16 Авіація Винищувач Війна з Росією Військова допомога Європа Літак Навчання ПС ЗСУ Румунія Світ Сусіди Україна

Румунський президент Клаус Йоганніс схвалив підготовку українських льотчиків на винищувачах F-16 у навчальному центрі на території Румунії.

Про це повідомляє Digi24.

Також він дав згоду на перевезення територією країни міжнародної військової допомоги для України.

Журналістам стало відомо, що Йоганніс направив до парламенту листа, в якому повідомив, що дає свою згоду на навчання на території Румунії близько 50 військовослужбовців Повітряних сил ЗСУ.

А також погодив транзит військової допомоги для України від Фінляндії територією країни.

Це питання незабаром мають розглянути на зустрічі лідерів обох палат румунського парламенту. Голосування у залі має відбутися на наступному спільному пленарному засіданні.

Румунська влада офіційно не повідомила, коли саме почнеться навчання українських військових.

Втім, за даними журналістів видання, вони мають прибути до європейського навчального центру на румунській авіабазі Fetesti цього літа. Очікується, що підготовка пілотів на F-16 завершиться наприкінці року.

Навчальний центр у Румунії був створений торік спільно з іншими союзниками й компанією Lockheed Martin, яка є виробником цих американських бойових літаків, для навчання українців та інших членів НАТО.

Наразі українські льотчики та допоміжний персонал готуються у Данії, Великій Британії та США. За даними видання The New York Times, перші шість винищувачів F-16 передадуть Україні цього літа.

Вісім українських льотчиків тактичної авіації розпочали навчання в Данії у серпні 2023 року.

Підготовка відбувається на авіабазі Скридструпі, де розміщене винищувальне крило данських повітряних сил у складі 727-ї та 730-ї ескадрильї. Також 65 фахівців мають пройти навчання з технічного обслуговування та ремонту літаків цього типу.

F-16 Авіація Винищувач Війна з Росією Військова допомога Європа Літак Навчання ПС ЗСУ Румунія Світ Сусіди Україна