fbpx
Президент Румунії запропонував створити навчальний центр для українських морпіхів

Президент Румунії запропонував створити навчальний центр для українських морпіхів

Військова допомога ВМС України Європа Морська піхота Навчання Румунія Світ Сусіди Україна

Президент Румунії Клаус Йоганніс звернувся до парламенту з пропозицією створити в країні навчальний центр для підготовки українських морських піхотинців.

Про це повідомило видання Euractiv.

У листі до парламенту Йоганніс наголосив, що слід посилити військову підтримку та диверсифікувати підготовку українських військових.

Створити відповідний центр запропонували в межах Контактної групи з питань оборони України у форматі «Рамштайн» задля посилення морських спроможностей України.

Румунія підтримуватиме підготовку українських морських піхотинців у межах наявних можливостей.

А внески міжнародної спільноти допоможуть підтримувати роботу центру. Зокрема Велика Британія забезпечить цілковите фінансування на початковому етапі його розвитку.

Зазначається, що центр працюватиме протягом двох років за умови попереднього схвалення військовими партнерами.

Румунія також залишає за собою право відмовитися від зобов’язань у будь-який момент під час процесу навчання або в кінці узгодженого періоду.

Минулого тижня міністр оборони України Рустем Умєров за підсумками телефонної розмови з міністром оборони Румунії Анджелом Тилваром повідомив, що група українських льотчиків Повітряних Сил уже розпочала проходити навчання на винищувачах F-16 в Румунії.

Ще у червні стало відомо, що Румунія профінансує підготовку українських льотчиків на винищувачах F-16, які відбуватимуться у навчальному центрі на авіабазі Фетешть.

Країна використає бюджет міністерства оборони для покриття витрат, які виникнуть унаслідок перебування українських льотчиків та технічного персоналу на румунській авіабазі.

Центр створений спільно з іншими союзниками й компанією Lockheed Martin, яка є виробником цих американських бойових літаків. Він відповідає вимогам підготовки льотчиків країн НАТО.

Військова допомога ВМС України Європа Морська піхота Навчання Румунія Світ Сусіди Україна