fbpx
Президент України взяв участь в урочистостях до Дня незалежності Молдови

Президент України взяв участь в урочистостях до Дня незалежності Молдови

Володимир Зеленський Європа Молдова Світ Сусіди

Сьогодні, 27 серпня 2021 року, президент України Володимир Зеленський взяв участь в урочистостях до Дня незалежності Молдови.

Про це інформує пресслужба Офісу президента України.

Президент нашої держави разом з Президентом Республіки Молдова Маєю Санду, Президентом Республіки Польща Анджеєм Дудою та Президентом Румунії Клаусом Йоханнісом у Кишиневі взяв участь в урочистостях з нагоди 30-річчя незалежності Молдови.

Глави держав переглянули військовий парад, який відбувся на площі Великих Національних Зборів. Після цього президенти пройшлися центральною вулицею Кишинева.

Володимир Зеленський у своєму вітанні, адресованому Маї Санду з нагоди 30-річчя незалежності Республіки Молдова, побажав молдовському народу миру, злагоди та процвітання.

«Незалежність обох наших країн – це результат зусиль багатьох поколінь, вистраждана цінність, яку Україна та Молдова відстоюють і сьогодні. Вдячний Молдові за незмінну підтримку територіальної цілісності України та хочу запевнити, що Україна завжди підтримуватиме територіальну цілісність Республіки Молдова у міжнародно визнаних кордонах», – йдеться у вітанні Володимира Зеленського.

Ветерани ЗС Молдови

День незалежності Республіки Молдова відзначається на підставі рішення Великих національних зборів, що відбулися в Кишиневі 27 серпня 1991 року, коли парламент Молдови ухвалив Декларацію про незалежність

Декларація проголосила Республіку Молдова суверенною та незалежною державою, яка може «вільно, без втручання ззовні вирішувати своє сьогодення та майбутнє відповідно до ідеалів і святих устремлінь народу в історичному й етнічному просторі його становлення».

Відтоді цього дня відзначається національне свято – День незалежності Республіки Молдова.

Молдова однією із перших визнала незалежність України. Дипломатичні відносини між Республікою Молдова і Україною були встановлені 10 березня 1992 року.

Перший офіційний візит тодішнього президента України Леоніда Кравчука до Молдови відбувся 23 жовтня 1992 року.

Під час візиту був підписаний «Договір про добросусідство, дружбу та співробітництво між Україною і Республікою Молдова».

Володимир Зеленський Європа Молдова Світ Сусіди