fbpx
​Прокуратура передала до суду справу щодо катів «ДНР» з «Ізоляції»

​Прокуратура передала до суду справу щодо катів «ДНР» з «Ізоляції»

Злочин ОРДЛО Прокуратура Російська агресія Суд Україна

​Прокуратура передала до суду справу щодо катів з «ДНР», які знущалися над людьми в «Ізоляції».

Про це повідомляється на сайті Офісу генпрокурора.

Офіс генерального прокурора завершив досудове розслідування і скерував до суду обвинувальний акт стосовно восьми бойовиків незаконного воєнізованого формування «МДБ ДНР».

Чоловіків обвинувачують за статтями про торгівлю людьми, керівництво й участь у злочинній організації, участь у терористичній організації, участь у діяльності не передбачених законами України воєнізованих формувань, порушення законів і звичаїв війни.

Досудовим розслідуванням встановлено, що у період 2014-2017 років двоє представників «служби спеціальних операцій Міністерства державної безпеки ДНР» організували і контролювали незаконну діяльність, яка полягала у захопленні та незаконному утриманні цивільних осіб і військовослужбовців Збройних сил України у так званій в’язниці «Ізоляція» у Донецьку“, – йдеться в повідомленні.

За їх наказами шестеро так званих «конвоїрів» підпільної в’язниці незаконно утримували в нелюдських умовах 24 громадянин.

Підвальні приміщення де розміщувались ув'язнені «Изоляция»

Обвинувачені жорстоко поводились з полоненими, застосовували до них психологічне і фізичне насилля, катували та примусово залучали до праці. Оскільки обвинувачені переховуються від слідства, їх судитимуть заочно.

Про те що прокуратурою здійснюється досудове розслідування за фактом незаконного утримання цивільних осіб та військових України у в’язниці «Ізоляція» так званої «МГБ ДНР», стало відомо у січні 2021 року

Матеріали можна надсилати до Донецької обласної прокуратури за адресою: Донецька область, вул. Університетська, 6, на електронну пошту: [email protected].

«Інвентар» для допитів

Крім того, у жовтні 2020 року заочно повідомлено про підозру керівнику підпільної в’язниці «Ізоляція» за вчинення низки кримінальних правопорушень, серед яких порушення законів та звичаїв війни та торгівля людьми.

Нагадаємо, приміщення донецького центру сучасного мистецтва «Ізоляція» у 2014 році захопили контрольовані Росією угруповання.

Пізніше, зі слів полонених і заручників, які поверталися за обмінами, стало відомо, що в “Ізоляції” організували в’язниця. Полонені часто називають в’язницю «сучасним концтабором» і повідомляють про тортури.

Злочин ОРДЛО Прокуратура Російська агресія Суд Україна