fbpx
ВМС України супроводжували перехід катерів Каспійської флотилії

ВМС України супроводжували перехід катерів Каспійської флотилії

Азовське море ВМС України Провокації Росія Сусіди Україна Флот

Стало відомо, що відбулося між українськими та російськими катерами під час проходу Каспійської флотилії через Азовське море.

Про це повідомляє Радіо Свобода з посиланням на відео Донбас.Реалії.

“Росія в односторонньому порядку перекрила частину морської акваторії в районі Керченської протоки. Заборона буде діяти до жовтня і спрямована проти іноземних, в тому числі і українських, військових кораблів, які тепер не зможуть пройти в Азовське море. Паралельно, Росія нарощує власне угруповання в акваторії і перешкоджає роботі українських моряків” – йдеться у повідомлені.

Країна-агресор, у рамках своїх військових навчань, в квітні, почали перекидати кораблі з Каспію на Чорне море Міжфлотський перехід здійснювали десантні та артилерійські катери Каспійської флотилії.

А в ніч на 15 квітня, Берегова охорона ФСБ Росії провокувала екіпажі малих броньованих артилерійських катерів ВМС ЗС України на Азовському морі. Катери та корабель Берегової охорони ФСБ Росії здійснювали провокаційні маневри біля наших катерів.

“Умови для роботи моряків сьогодні складні. Видимість на воді всього кількасот метрів. Бути особливо пильними змушують також дії супротивника. Раптова активність армії РФ торкнулася не тільки сухопутних кордонів України. Один з останніх інцидентів трапився в ніч із 14 на 15 квітня. Тоді частина Каспійської флотилії Росії проходила через Азовське море. Російські кораблі зайшли в акваторію по Волго-Донському каналу. Коли загін наблизився до контрольованого Україною узбережжя, на зустріч їм вийшли дві групи катерів ВМС України”, – розповідають моряки ВМС України.

Катер проєкту 1496М1 «Ламантин»

Інцидент стався у 25 милях від Керченської протоки коли наші катери здійснювали ескорт комерційних суден, що йшли з українських портів.

В свою чергу, Голова правління Українського мілітарного центру Тарас Чмут зазначає:

Каспійська флотилія — недооцінений мобілізаційний потенціал Росії в Азовсько-Чорноморському регіоні. Незважаючи на активне оновлення корабельно-катерного складу Чорноморського флоту та Берегової охорони ФСБ з 2014-го року, Росія має ще один серйозний важіль для посилення своїх позицій у регіоні — кораблі та катери з Каспію.

Їм навіть не потрібно виходити з власного басейну, адже крилаті ракети “Калібр-НК” якими оснащені чотири кораблі флотилії здатні нанести ракетний удар по більшій частині території України. І такий досвід у Росії вже є. Так, у 2015 році з кораблів флотилії було випущено 44 ракети по території Сирії (26 ракет жовтня та 18 ракет 20 листопада). На сьогодні сумарний разовий залп “Калібрів” складає до 32 ракет 3М-14 з дальністю стрільби до 2600 км.

Російські кораблі Каспійської флотилії вже не раз проходили Азовським морем, але таке значне скупчення техніки українські військові зафіксували вперше. У загоні нарахували півтора десятка плавзасобів, плюс катери і кораблі ФСБ, що супроводжували перехід. Головним завданням українських катерів був лише збір інформації, проте росіяни почали здійснювати провокативні дії.

“Робили дії по недопущенню нас на небезпечну відстань до конвою. Старались пересікати курси нам, відрізати нас аби ми не мали змоги провести розпізнавання. Але завдання ми виконали в повному обсязі”​, – говорить командир українського катера.

У каспійському загоні українські військові нарахували вісім десантних катерів проєкту «Дюгонь» і «Серна». Це невелика техніка, яку за словами військових, можна використовувати для десантних операцій саме на узбережжі мілководного Азовського моря.

Основні бойові одиниці військово-морських сил на Азовському морі – малі броньовані артилерійські катери проєкту 58155. Їх тут всього чотири, тому задіяні вони практично щодня.

 

 

Азовське море ВМС України Провокації Росія Сусіди Україна Флот