fbpx
«Укрспецекспорт» обшукували за тендери армії Пакистану

«Укрспецекспорт» обшукували за тендери армії Пакистану

Al-Khalid ОПК Пакистан СБУ Т-80 Україна Укроборонпром Укрспецекспорт

Державна компанія «Укрспецекспорт» виклала свою версію подій, що спричинили обшуки СБУ 3 грудня 2020 року, з їх слів спецслужба розслідує тендери армії Пакистану.

Про це йдеться у повідомленні прес-служби ДП «Укрспецекспорт».

Спецслужба розслідує обставини участі України у тендері Сухопутних військ Пакистану на поставку двигунів та запчастин до танків Т-80УД та Al-Khalid.

У 2020 році держкомпанія “Укрспецекспорт” через пакистанську фірму «Raviana Pakistan Private Ltd» подалася на шість тендерів Головного управління закупівель Сухопутних військ Ісламської Республіки Пакистан. Україна перемогла в трьох з шести тендерах на суму в 15 млн дол. Решту лотів отримали інші компанії, які не є виробниками оригінальних запчастин.

Пакистан за результатами тендерів запропонував підписати контракт на умовах, які УСЕ визнало “занадто ризиковими”. Серед іншого, замовник пропонував змінити схему розрахунку і здійснити 100% оплати лише після прийомки. Українська сторона відмовилася.

Танки «Al-Khalid-1». Липень 2020. Фото: ЗМІ Пакистану

При тому решта переможців станом на тепер так і не змогли виконати домовленостей із замовником.

Армія Пакистану вирішила перенести закупівлі на 2021 рік. УСЕ планує брати участь в тендерах наступного року і вважає, що компанія змогла добитися сприятливіших умов для України в майбутньому. Зокрема, в повідомленні йдеться про таке:

У листопаді 2020 року під час свого візиту до України Начальник логістики Сухопутних військ Пакистану змінив свою думку і визнав, що наша країна може мати окремий статус оригінального постачальника по більшості номенклатури, в зв’язку з чим в наступному році планується участь України в тендерах Пакистану за спрощеною системою, без проведення тендерів і дискредитування оригінального виробника конкурентами.

ДК “Укрспецекспорт” вважає, що “СБУ не лише помилилося у фактичних даних, а й всупереч їм ініціювала гучну статтю Кримінального кодексу України «державна зрада»”.

У компанії припускають, що таку статтю обрано для того, щоб справа потрапила під підслідність спецслужби. УСЕ заперечує, що відмова від підписання контрактів завдала збитків на суму “100 млн дол”, як про це заявляла СБУ.

Нагадаємо, 3 грудня 2020 року, співробітниками СБУ проводилися обшуки у приміщеннях Укроборонпрому та компанії Укрспецекспорт, яка є учасником Концерну.

Тоді спецслужба заявила, що “протиправна діяльність представників вітчизняного спецекспортера пов’язана із штучним залученням посередницької іноземної структури, що призвело до можливої втрати Україною ринків озброєння в окремих країнах азійського регіону, гальмування діючих контрактів ДК «Укрспецекспорт», а також створення перешкод для укладання нових зовнішньоекономічних контрактів. За попередніми оцінками, нанесена шкода державним інтересам складає близько 100 мільйонів доларів США.”

Al-Khalid ОПК Пакистан СБУ Т-80 Україна Укроборонпром Укрспецекспорт