fbpx
Прикодронники показали застосування хорватських РСЗВ

Прикодронники показали застосування хорватських РСЗВ

Артилерія ДПСУ Навчання РСЗВ РСЗВ RAK-12 Україна

Артилеристи прикордонної служби показали застосування реактивних систем залпового вогню RAK-SA-12.

Фото оприлюднила пресслужба Державної прикордонної служби України.

Прикордонники опублікували кадри з навчань, на яких артилерійський розрахунок батареї 128-мм реактивних систем RAK-SA-12 працює за вказаними координатами.

На фото зборажений процес внесення поправок та наведення установки на ціль, розпаковку транспортних контейнерів реактивних боєприпасів M63 з їхнім подальшим спорядженням підривачем.

На озброєння українських Сил оборони хорватські реактивні установки RAK-SA-12 надійшли наприкінці квітня цього року. Їх показали під час урочистих заходів з нагоди Дня прикордонника за участі президента України.

РСЗВ RAK-SA-12

Реактивна система залпового вогню RAK-12 розроблена на початку 1990-х хорватською компанією Madlerd на основі значно полегшеної югославської РСЗВ M-63 Plamen.

Хорватська реактивна система залпового вогню RAK-SA-12 компанії Madlerd українських прикордонників. Квітень 2023. Україна. Фото: Офіс Президента України

Оновлена реактивна система призначена для ураження живої сили й техніки супротивника, яка розміщена по великих площах на дистанціях від 800 до 8500 метрів.

Невелика вага, відносно велика дальність ведення вогню та велика могутність боєприпасів RAK-SA-12 забезпечують мобільність та можливість виконання завдань на різних типах місцевості та в будь-яких метеорологічних умовах.

Невелика вага установки також дозволяє її транспортування легким колісним транспортом, також її можна встановити на платформу позашляховика або легкої вантажівки.

Пускова установка може використовувати такі типи реактивних снарядів калібру 128 мм: М63, М91, а також їхні модифікації, оснащені підривниками РУК М92 та РУТІ М94. Маса вибухової речовини в спорядженому боєприпасі становить 2,5 кг.

Розрахунок пускової установки складається із п’яти бійців, якими командує командир розрахунку. Час переведення пускової установки з транспортного до бойового становить 1 хвилину 30 секунд, назад з бойового до транспортного – 1 хвилину.

Порожню пускову установку можна буксирувати зі швидкістю до 80 км/год асфальтовими дорогами та до 25 км/год бездоріжжям.

Артилерія ДПСУ Навчання РСЗВ РСЗВ RAK-12 Україна