fbpx
Приватна компанія ARES купила винищувачі Mirage-2000

Приватна компанія ARES купила винищувачі Mirage-2000

Mirage 2000 Авіація Винищувач Катар Світ Франція

Приватна компанія ARES придбала винищувачі Dassault «Mirage 2000-5», зняті з озброєння Повітряних сил Катару.

Про це повідомляє Мілітарний з посиланням на французьке видання Les Echos.

Французька компанія Advanced Redair European Squadron буде використовувати придбані винищувачі як навчальні літаки потенційного супротивника.

У період з грудня 2021 року до квітня 2022 року ARES отримає 12 «Mirage-2000-5EDA/DDA» зі складу ПС Катару, які нині замінюються новими «Rafale» компанії Dassault Aviation.

На відміну від Повітряних сил інших країн, таких як США чи Німеччина, Франція досі неохоче вдавалася до послуг приватних компаній для підготовки своїх льотчиків-винищувачів.

Винищувач Dassault «Mirage 2000-5» Повітряних сил Катару. Фото з відкритих джерел

Нині цю функцію частково задовольняє ескадрилья з навчально-тренувальним літаком «Alpha Jet» як літака-агресора.

Проте, необхідність проведення тренувань у високоінтенсивних повітряних боях вимагає від французьких Повітряних сил та країн Західної Європи загалом мати більшу кількість літаків, які виконують роль агресора, що не покривається штатними підрозділами.

За даними Європейського оборонного агентства, наліт літаків «противника» на континенті оцінюється приблизно у 22 тис. льотних годин протягом наступних п’яти років.

Це є потенційними контрактами на суму понад 300 млн євро. У зв’язку з цим дві французькі компанії висловили намір задовольнити ці потреби.

Винищувач Dassault «Mirage 2000-5» Повітряних сил Катару. Фото з відкритих джерел

Компанія Procor у 2019 році придбала в Бразилії дев’ять списаних «Mirage 2000».

Своєю чергою, компанія ARES, створена в результаті злиття SDTS і SECAREO, закупить не менше 18 «Mirage 2000-5» для поповнення свого парку, який розміщений на авіабазі в Істрі (нині наявний парк включає 9 літаків MB-339C і «Cessna»).

Пілот та літак MB-339C компанії ARES

Ці літаки використовуються для навчальних місій типу Red Air. Місія передбачає навчання радіоелектронній боротьбі, поглиблену підготовку авіадиспетчерів, а також для моделювання атак повітря-земля.

Mirage 2000 Авіація Винищувач Катар Світ Франція