fbpx
ПС США отримали перші гелікоптери Grey Wolf

ПС США отримали перші гелікоптери Grey Wolf

Boeing Авіація Гелікоптери Закупівлі ПС США Світ США

Повітряні сили Сполучених Штатів отримали перші два серійні гелікоптери MH-139A Grey Wolf.

Поставка багатоцільових гелікоптерів відбулася минулого місяця, повідомляє компанія Boeing, яка є їх виробником.

Вони є частиною початкового замовлення на 13 одиниць, контракт на виробництво яких уклали у березні 2023 року.

Це замовлення вартістю 285 млн доларів передбачає постачання вертольотів, їх технічне обслуговування та підтримку. Навесні 2024 року Boeing підписав ще один контракт на постачання семи гелікоптерів MH-139A вартістю 178 мільйонів доларів.

Нові MH-139A Grey Wolf замінять у складі ПС США парк гелікоптерів UH-1N, які вже понад 50 років використовуються у складі пошукових та транспортних підрозділів.

Вертоліт MH-139A Grey Wolf під час тестів. 2020 рік. Фото: Airman Magazine

Станом на 2023 рік близько 59 UH-1N застосовувалися для захисту позиційних районів американських міжконтинентальних балістичних ракет у штатах Монтана, Північна Дакота та Вайомінг. Їх також використовують для проведення пошуково-рятувальних операцій, перевезення VIP-персон та сил безпеки.

Департамент оборони США 24 вересня 2018 оголосив про вибір переможця на постачання нового гелікоптера — компанію Boeing.

Загалом для американських Повітряних сил потрібно 80 гелікоптерів MH-139A, постачання яких планують завершити до вересня 2031 року.

MH-139A Grey Wolf

Компанія Boeing оголосила про початок складання фюзеляжу першого MH-139 наприкінці вересня 2018 року. Постачання перших чотирьох випробувальних зразків завершили у 2022 році.

Вертоліт MH-139A Grey Wolf під час тестів. Фото: Boeing

MH-139 є військовим варіантом гелікоптера AW139 виробництва італійської компанії Leonardo. Ця модифікація була розроблена спільно з компанією Boeing для потреб американських військових.

Перший політ серійного MH-139 відбувся у грудні 2023 року.

MH-139A розрахований на перевезення дев’яти військовослужбовців у бойовому екіпіруванні та обладнання для забезпечення безпеки на довірених об’єктах. Гелікоптер оснащений системою попередження про ракетний напад та системою інфрачервоних камер переднього огляду.

Boeing Авіація Гелікоптери Закупівлі ПС США Світ США