fbpx
ПС ЗСУ: F-16 підвищать ефективність застосування ракет HARM та коригованих бомб

ПС ЗСУ: F-16 підвищать ефективність застосування ракет HARM та коригованих бомб

AGM-88 HARM F-16 Авіаційне озброєння Авіація Винищувач Війна з Росією Військова допомога ПС ЗСУ Україна

Ефективність застосування американських ракет HARM і коригованих авіабомб JDAM, які вже отримала Україна, була б набагато кращою разом із винищувачами F-16.

Про це в інтерв’ю “Донбас Реалії” сказав начальник авіації Командування Повітряних сил ЗСУ бригадний генерал Сергій Голубцов.

Багатофункціональний F-16 може виконувати завдання з протиповітряної оборони, боротися з повітряними цілями, завдавати ударів по наземних та надводних цілях.

Винищувач спроможний використовувати майже всю лінійку авіаційного озброєння країн НАТО.

“Озброєння, яке ми отримали, дещо покращило ефективність. Причому ракети HARM, протирадіолокаційні, у нас взагалі були відсутні. І вони допомогли переломити хід боротьби з їхньою ППО. Але ефективність їхнього застосування була б набагато кращою з F-16. У них є спеціальний приймач, який дає льотчику інформацію про те, який із зенітно-ракетних комплексів противника з якого азимуту працює. Тобто ракету пускають саме по працюючому комплексу”, – зазначив Сергій Голубцов.

Він додав, що це дозволило б підняти ефективність застосування зброї в рази.

За його словами, те саме стосується й інших авіаційних засобів ураження, наприклад плануючих «розумних» бомб (авіабомби з комплектами JDAM, які перетворюють звичайні авіаційні бомби на кориговані, – ред.).

“Ми їх (бомби JDAM) програмуємо на землі, хоча літаки F-16 дозволили б це програмування не виконувати на землі, а працювати по цілях, які б виявлялися у польоті, це також підняло б ефективність.

Ілюстрація: Бомба GBU-31(V)1B (Mk-84) JDAM

І це стосується майже всієї лінійки озброєння, високоточного маю на увазі, яке пілотами на літаках НАТО використовується не просто запрограмоване з землі, а використовується залежно від ситуації, яка є в реальному часі”, – зазначив Голубцов.

Ракета AGM-88 HARM

AGM-88 High-speed Anti-Radiation Missile (HARM) – високошвидкісна протирадіолокаційна ракета, що здатна наводитися на високочастотні РЛС. Ракета HARM обчислює розташування цілі й може уразити навіть вимкнену станцію. Останні модифікації призначені для ураження РЛС зі зміною робочих частот.

Протирадіолокаційна AGM-88 HARM розрахована на використання американськими і деякими європейськими бойовими літаками. Також віднедавна її здатні запускати і винищувачі радянського виробництва, які перебувають на озброєнні Повітряних сил України.

Про використання українськими військовими комплектів JDAM для авіаційних бомб стало відомо у березні. Про це розповів речник командування ПС ЗСУ Юрій Ігнат. У грудні 2022 року Пентагон повідомив, що надасть Україні комплекти Joint Direct Attack Munition.

AGM-88 HARM F-16 Авіаційне озброєння Авіація Винищувач Війна з Росією Військова допомога ПС ЗСУ Україна