fbpx
Рада дозволила демобілізацію обмежено придатних бійців, яким не виповнилося 25 років.

Рада дозволила демобілізацію обмежено придатних бійців, яким не виповнилося 25 років.

Верховна Рада Європа Світ Україна

Верховна Рада України схвалила в цілому законопроєкт, який передбачає звільнення від мобілізації українців, молодших 25 років.

Відповідна інформація щодо законопроєкту була опублікована на офіційній сторінці Верховної Ради України.

Таким чином, проєкт закону вносить зміни до прикінцевих положень законів України «Про військовий обов’язок і військову службу» та «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» на час дії воєнного стану.

Законопроєкт №11379-д підтримало 311 народних депутатів України.

Так, відповідно до нових змін:

  • військовослужбовці, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період з числа осіб, які на день набрання чинності Законом. № 3621-IX перебували на військовому обліку військовозобов’язаних як такі, що за станом здоров’я визнані непридатними до військової служби в мирний час, обмежено придатними у воєнний час, та які не досягли 25-річного віку, можуть бути звільнені з військової служби, якщо вони не висловили бажання продовжувати військову службу.

  • військовозобов’язані, які на день набрання чинності Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав військовослужбовців та поліцейських на соціальний захист» від 21.03.2024 р. № 3621-IX перебували на військовому обліку військовозобов’язаних як такі, що за станом здоров’я визнані непридатними до військової служби в мирний час, обмежено придатними у воєнний час, не підлягають призову на військову службу під час мобілізації до досягнення ними 25-річного віку. Такі особи у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їхньою згодою.

Нагадаємо, що у лютому 2024 року Президент Володимир Зеленський підписав законопроєкт щодо демобілізації військовослужбовців строкової служби.

Так, проєктом закону пропонується встановити, що військовослужбовці строкової служби, термін служби яких закінчився під час дії воєнного стану, і чия служба була продовжена понад встановлені терміни, звільняються в запас у терміни, визначені указом глави держави.

Призов на строкову службу України. Фото з вільних джерел

Окрім цього, з 1 серпня 2023 року строковики, у яких закінчується термін служби за призовом, можуть добровільно мобілізуватися до війська.

Раніше «Мілітарний» повідомляв, що у травні 2024 року Верховна Рада на пленарному засіданні ухвалила закон про добровільну мобілізацію окремих категорій ув’язнених.

Законопроєкт був ініційований Міністерством оборони й Генеральним штабом, його також підтримало Міністерство юстиції.

Верховна Рада Європа Світ Україна