fbpx
Рада підтримала законопроєкт про демобілізацію строковиків

Рада підтримала законопроєкт про демобілізацію строковиків

Верховна Рада Війна з Росією Європа Призов (Строкова служба) Світ Україна

Верховна Рада у першому читанні підтримала законопроєкт про демобілізацію строковиків в Україні.

Про це повідомив голова франції «Слуга Народу» — Давид Арахамія.

Відповідно до нового законопроєкту №11035, строковики після завершення військової служби будуть переведені у запас під час воєнного стану.

Комітет підтримав ухвалення проєкту закону №11035 у першому читанні та в цілому за умови врахування комітетської пропозиції.

За законопроєкт №11035 в цілому проголосували 319 депутатів за мінімально необхідних 226.

Особливістю нового законопроєкту, поданого Президентом України Володимиром Зеленським, є те, що такі особи не можуть бути призвані на військову службу під час мобілізації впродовж 12 місяців з дня звільнення в запас, якщо вони не висловили бажання продовжувати службу.

Слід зазначити, що після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну у жовтні 2022 року Рада скасувала призов на строкову службу під час воєнного стану.

Але наразі на строковій службі досі залишаються ті, хто був призваний до повномасштабного вторгнення.

Нагадаємо, що 22 лютого президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроєкт про демобілізацію військових строкової служби. Документ був визначений президентом як невідкладний.

Загалом після початку АТО у 2014 році під час весняних та осінніх призовів з 2014 до 2021 року до лав Збройних сил України призивали від 30 до 33 тисяч юнаків на рік.

Останній призов був проведений в Україні у 2021 році, під час якого за планом до лав ЗСУ мало бути призвано близько 32 тисяч юнаків.

Терміни строкової служби в Україні — від 12 до 18 місяців залежно від того, чи має особа вищу освіту.

Верховна Рада Війна з Росією Європа Призов (Строкова служба) Світ Україна