fbpx
Рада погодила купівлю спеціального судна для Антарктиди

Рада погодила купівлю спеціального судна для Антарктиди

Закупівлі Україна Флот

Рада погодила купівлю спеціального дослідницького судна льодового класу для дослідження Антарктиди

Про це повідомляє Мілітарний.

Національний антарктичний науковий центр повідомив, що Україна зможе придбати спеціальне судно для досліджень Антарктики та світового океану. Бюджетний комітет ВРУ погодив виділення коштів.

Під час засідання Комітету було погоджено розпорядження КМУ щодо перерозподілу деяких видатків МОН на 2021 рік, яке передбачає збільшення фінансування за програмою «Наукова і науково-технічна діяльність на антарктичній станції “Академік Вернадський”».

Сьогодні, 14 липня 2021 року, Комітет Верховної Ради України з питань бюджету прийняв рішення, що дозволить почати процедуру купівлі криголаму для українських антарктичних експедицій та досліджень Світового океану, – йдеться у повідомленні.

Кошти будуть використані передусім для придбання британського науково-дослідного судна льодового класу James Clark Ross.

7 липня Уряд України ухвалив розпорядження «Про перерозподіл деяких видатків державного бюджету, передбачених Міністерству освіти і науки на 2021 рік», що передбачає виділення коштів на придбання науково-дослідного судна – криголама для українських антарктичних експедицій.

Нині криголам James Clark Ross входить до складу флоту Британської антарктичної служби. Його було спущено на воду в 1990 році,

Океанографічний криголам дозволить українським вченим після тривалої перерви повернутись до досліджень Світового океану, створювати науково-дослідні та логістичні консорціуми з іншими країнами, а у перспективі – працювати не тільки в Антарктиді, а й в Арктиці, та, за потреби, в інших регіонах Океану.

Наявність власного судна також допоможе розв’язати логістичні проблеми на станції «Академік Вернадський», дістатися якої можна лише морським шляхом і тільки в короткий період антарктичного літа, коли океан навколо не скутий кригою.


НАН відновлює дослідне судно


А також, для доставляння річних і сезонних експедицій, вантажів. Україна поки що змушена щороку фрахтувати іноземні судна для виконання цих завдань.

Закупівлі Україна Флот