fbpx
Радник Байдена підтвердив надання Україні систем ППО

Радник Байдена підтвердив надання Україні систем ППО

Війна з Росією Військова допомога ЗРК NASAMS ППО та ПРО США Україна

Радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван підтвердив передачу Україні систем протиповітряної оборони.

Про це він заявив під час спілкування з журналістами на полях саміту G7, пише “Європейська правда”.

Можу підтвердити, що ми справді готуємось затвердити пакет, до якого входять сучасні засоби протиповітряної оборони“, – сказав він.

Салліван додав, що подробиці будуть оголошені вже після схвалення пакета допомоги. Це має статися вже цього тижня.

Радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван

Цього тижня, як президент (Президент США Джо Байден, – ред.) сказав своїм колегам з G7 та Володимиру Зеленському, ми маємо намір затвердити пакет, до якого входитимуть сучасні засоби протиповітряної оборони середньої та великої дальності для українців, а також інші вкрай необхідні засоби, зокрема артилерійські снаряди й системи контрбатарейної боротьби“, – додав Салліван.

Крім того, він наголосив, що США намагатимуться підлаштувати допомогу до конкретних потреб українських військових та ситуації на фронті.

Ймовірно йдеться про передачу Україні ЗРК NASAMS.

ЗРК NASAMS. Фото з відкритих джерел

Нагадуємо, ще у квітні, у зенітних ракетних військах Повітряних Сил Збройних Сил України заявили, що прагнуть замінити застарілі ЗРК «Бук-М1» радянського виробництва на новітні NASAMS. Такі наміри були озвучені у відеозверненні на офіційній сторінці Командування Повітряних Сил у соцмережах.

Наприкінці березня, Президент України Володимир Зеленський попросив Норвегію надати пересувні зенітно-ракетні комплекси NASAMS та протикорабельні ракети Harpoon.

Системи NASAMS виробляє консорціум американської корпорації Raytheon Technologies і норвезької групи Kongsberg. До складу комплексу входять пускові установки, радіолокаційні станції (РЛС) Raytheon AN/MPQ-64F1 Sentinel від консорціуму Raytheon і Kongsberg.

Комплекс NASAMS III. Фото: Міноборони Литви

Raytheon відповідає за постачання своїх ракет класу «повітря-повітря» середньої дальності AIM-120 AMRAAM для цієї системи, а Kongsberg постачає пускові установки.

Кожна пересувна пускова установка має шість контейнерів з зенітними ракетами. ЗРК NASAMS знаходиться на озброєнні або доставляється в 12 країн.

Пуски з ЗРК NASAMS

Дальність стрільби зенітної системи в конфігурації NASAMS II з використанням ракет AIM-120С AMRAAM становить до 25 км, а досяжність по висоті – до 14-15 км.

Війна з Росією Військова допомога ЗРК NASAMS ППО та ПРО США Україна