fbpx
Ракету-носій LauncherOne запустили з-під крила літака

Ракету-носій LauncherOne запустили з-під крила літака

NASA Авіація Космос Ракетобудування Світ Супутник США

Компанія Virgin Orbit вперше успішно запустила ракету-носій LauncherOne з-під крила літака і вивела десять супутників NASA на орбіту.

Про це повідомляє пресцентр компанії Virgin Orbit.

Це була друга спроба запуску: перша відбулася в травні 2020 року, але тоді двигун ракети відключився через кілька секунд після старту, тому їй не вдалося вийти на орбіту.

Virgin Orbit використовує незвичайну схему запуску ракети, яка називається «повітряний старт».

«Virgin Orbit досягла того, що багато хто вважав неможливим. Було так натхненно бачити, як наш спеціально адаптований Virgin Atlantic 747, Cosmic Girl, запускає ракету LauncherOne на орбіту», – розповідають представники компанії.

Головна перевага такої схеми запуску полягає в тому, що під час запуску ракета з повними баками пального вже має деяку швидкість, близько тисячі кілометрів на годину, а також стартує над самими щільними шарами атмосфери.

Однак на практиці ця схема поки не зуміла досягти успіху і на поточний момент крім LauncherOne в експлуатації знаходиться тільки одна система повітряного старту – ракета Pegasus XL з літаком-носієм Lockheed L-1011 Stargazer.

Вона має корисне навантаження близько 450 кілограмів і при цьому її запуск коштує близько 50 мільйонів доларів, що можна порівняти з ціною запуску ракет з навантаженням в кілька тонн.

LauncherOne

LauncherOne має двоступеневу конструкцію і в обох ступенях встановлені рідинні ракетні двигуни, що працюють на суміші гасу і рідкого кисню.

Перед запуском ракету встановлюють під крилом літака Boeing 747 Cosmic Girl.

Адаптований літак Virgin Atlantic 747, Cosmic Girl з ракетою LauncherOne. Січень 2021. Фото: Virgin Orbit

Після цього літак починає підійматися на висоту 10,5 кілометра і скидає ракету, яка продовжує політ на власному двигуні.

При запуску з бази Повітряних сил США на Гуамі або аналогічного космодрому на низькій широті вона здатна вивести на орбіту вантаж масою до 500 кілограмів.

Типові параметри при запуску з космопорту в Каліфорнії складають 300 кілограмів на орбіту висотою 500 кілометрів. Вартість запуску ракети становить 12 мільйонів доларів.

Запуск

Перший запуск LauncherOne стався в травні 2020 року. Тоді ракета успішно запустила двигун, але через дев’ять секунд після запуску двигун вимкнувся через поломки в системі подачі палива.

17 січня 2021 року Virgin Orbit вдруге запустила LauncherOne, причому на цей раз з десятьма сторонніми супутниками NASA, що запускаються за програмою Launch Services Program.

Літак з ракетою злетів з космоаеропорту Мохаве в Каліфорнії та попрямував в район запуску в Тихому океані, приблизно в 80 кілометрах на південь від архіпелагу Чаннел.

Адаптований літак Virgin Atlantic 747, Cosmic Girl запустив ракету LauncherOne. Січень 2021. Фото: Virgin Orbit

Обидві ступені ракети успішно відпрацювали та вивели супутники на орбіту.

Схожу схему використовує інша компанія з групи Virgin – Virgin Galactic.

Вона розробила систему коротких пасажирських польотів по суборбітальній траєкторії: літак-носій злітає на висоту 15 кілометрів і скидає космоплан, після чого той включає ракетний двигун і піднімається до кордону космосу на рівні 100 кілометрів (поки він піднімався лише на 89,9 кілометра).

Під час останнього польоту в грудні 2020 року космоплан не зміг запустити двигун після відділення від літака-носія і йому довелося достроково повернутися на космодром.

NASA Авіація Космос Ракетобудування Світ Супутник США