fbpx
Реформа КМП США: менше авіації та артилерії, танків не буде

Реформа КМП США: менше авіації та артилерії, танків не буде

Корпус морської піхоти США Морська піхота Світ США

Командувач Корпусу морської піхоти США Девід Бергер розказав, що за 10-річною реформою, американські морпіхи позбудуться танків, більшої частини ствольної артилерії та частини авіації.

Про це він розказав в інтерв’ю американському виданню The Wall Street Journal, пише Ukrainian Military Pages.

Це покликано відновити Корпус морської піхоти США як повноцінну військово-морську експедиційну силу в умовах бюджетних обмежень.

У новій структурі КМП позбудеться всіх семи танкових рот, танків M1 Abrams та допоміжних машин. Підрозділи, необхідні для перевезення цих важких машин водними шляхами, теж розформовуються. Парк бронемашин обмежуватиметься наявними бронетранспортерами LAV-25 8х8 та новим амфібійним колісними бойовими машинами ACV 8х8. В найближчі роки ACV все більше витіснятиме гусеничні десантні машини AAV.

Бронетранспортер ACV розробки ВАЕ Systems та компанії Iveco

Загальна кількість 155-мм гаубичних батарей також знизиться з 21 до п’яти. Також за планом планують скоротити три з 24 піхотних батальйонів.

Кількість авіаційних винищувальних ескадрилій, котрі переозброюються на варіанти F-35, залишиться без змін – 18. Водночас замість 16 літаків в ексадрильях буде лише по 10.

Конвертоплан CV-22 Osprey

Також із структури КМП будуть виключені три ескадрильї конвертопланів MV-22B Osprey, дві легкі ескадрильї, оснащені гелікоптерами AH-1Z Viper та UH-1Y Venom, а також три ескадрильї важких гелікоптерів CH-53E Super Stallion.

Незважаючи на скорочення, Бергер планує введення додаткових засобів, зокрема втричі – з 7 до 21, збільшити кількість ракетних підрозділів. Зокрема йдеться про РСЗВ HIMARS, протикорабельні ракети NSM, а також наземні пускові установки крилатих ракет Tomahawk.

Ракетна система HIMARS

Окрім цього з трьох до шести ескадрилій, збільшиться кількість безпілотних авіаційних комплексів. У своєму останньому бюджетному запиті на фінансовий рік 2021 року, представленому як частина більшої пропозиції ВМС США, Корпус заявив, що він переоцінює свою програму експедиційної системи безпілотних літальних апаратів Marine Air Ground Task Force Unmanned Aircraft System Expeditionary program або MUX, та зменшує її масштаб, а на перехідний період планує придбати MQ-9 Reapers.

Ударний безпілотник MQ-9 Reaper

В основі плану генерала Бергера – створення нових військово-морських експедиційних підрозділів – трьох «прибережних полків» – Marine Littoral Regiments (MLR), чиєю місією буде протистояння ВМФ НВАК.

За його словами, у випадку конфлікту ці полки будуть розесереджені на невеликі групи, які на десантних суднах висадяться на невеликі острови, що розташовані у Південнокитайському та Східнокитайському морях. Озброєні безпілотниками, що працюватимуть у повітрі, в морі та під водою, морпіхи націляться на китайські військові кораблі, перш ті вийдуть у відкритий океан. Команди, у 50 – 100 морпіхів, обстрілюватимуть китайський флот протикорабельними ракетами та даватимуть цілевказання для ракетних ударів ВПС та ВМС.

Щоб запобігти ударам у відповідь, кожні 48 або 72 години, морпіхи мають перекидатися між островами кораблями-амфібіями нового покоління, що керуватимуться дистанційно. Інші підрозділи морської піхоти працюватимуть з кораблів ВМС з суднами-приманками поблизу.

Бергер повідомив, що навчання показали, що нові можливості та тактика створюватимуть «масу проблем» для китайських ВМС. «Їм важко протидіяти розподіленій експедиційній силі, яка є невеликою, мобільною, та має можливість вийти на контакт і вдарити по вам».

Корпус морської піхоти США Морська піхота Світ США