fbpx
Решітки не допомогли: Javelin пробив імітований захист

Решітки не допомогли: Javelin пробив імітований захист

Javelin Донбас ЗСУ Навчання ПТРК Україна

Пресслужба Операції об’єднаних сил продемонструвала наслідки ураження ракетою Javelin корпусу танка який мав імітований решітчастий захист, аналогічний тому що використовуються на російських Т-72.

Про це інформує Мілітарний.

За наказом Командувача Об’єднаних сил генерала-лейтенанта Олександра Павлюка, на одному із загальновійськових полігонів в районі проведення ООС відбулося практичне виконання стрільб по броньовим об’єктам особовим складом розрахунків переносного протитанкового ракетного комплексу Javelin.

Стрільба з протитанкового комплексу велася по умовній цілі у вигляді танку в окопі, який знаходився на відстані близько 1,5 км. Судячи з оприлюднених фото, на мішені були встановлені решітчасті екрани, які імітували захист башти.

Окрім того, було визначено ефективність ведення вогню з протитанкового комплексу Javelin у зимових погодних умовах при сильному вітрі та низькій температурі повітря.

«Попре те, що військовослужбовці стрільбу з даного озброєння виконували вперше, завдання було виконано успішно – ціль умовного противника було уражено», – йдеться у повідомленні.

За словами керівника занять полковника Богдана Союшкіна, застосування даного комплексу з метою тренування особового складу в районі проведення ООС відбувалася вперше.

Із зображень ураженої мішені, можна припустити, що українські військові вирішили випробувати ефективність захисних екранів на бронетехніці у протистоянні з Javelin.

Тут варто згадати, що подібний “захист” останніми місяцями почав з’являтися на російських танках Т-72 у військових підрозділах, які знаходяться поблизу України і в окупованому Криму.

На фото, у нижній частині башти танка, ми бачимо місце ураження кумулятивним струменем бойової частики ПТРК Javelin, а отже можна припустити що подібний захист не є таким ефективним, як можуть вважати у країні-агресорі.

Захисні екрани

У листопаді в окупованому Криму було помічено на танках армії Росії моделі Т-72Б1 з імпровізованими протикумулятивними екранами на башті.

В першу чергу такий захист призначено від атак боєприпасами з безпілотних літальних апаратів та протитанкових засобів, які атакують у верхню частину корпусу бойової машини, а це зокрема і американський Javelin.

Танки ЗС РФ Т-72Б3М з новим захистом в окупованому Криму. Серпень 2021

Імпровізований захист цього типу останнім часом все частіше використовується на російських танках, раніше подібні решітки були помічені на танках моделі Т-72Б3.

Javelin Донбас ЗСУ Навчання ПТРК Україна