fbpx
РФ намагається протидіяти передачі Україні зброї радянського зразка

РФ намагається протидіяти передачі Україні зброї радянського зразка

Війна з Росією Росія Світ Україна

Росія намагається вплинути на країни, які планують продати Україні зброю радянського та російського зразка.

Директор російської федеральної служби з військово-технічного співробітництва Дмитро Шугаєв розповів, що одним з інструментів стало відкликання ліцензій у ремонтних підприємств за кордоном.

Також зупиняються постачання запасних частин та комплектуючих виробів для ремонту військової техніки російського (радянського) виробництва.

Як приклад, він навів позбавлення ліцензій у 2022 році у низки підприємств у Болгарії та Чехії на право ремонту гелікоптерів типу «Ми».

При цьому у 2022 році Збройні Сили України отримали від Сполучених Штатів російські транспортні багатоцільові гелікоптери Ми-17, які раніше належали або призначалися повітряним силам Афганістану.

«Вживаються інші заходи протидії “незаконній” передачі вітчизняного озброєння Україні», — додав Дмитро Шугаєв.

Такі дії також підтвердив директор «Рособоронекспорту» Олександр Міхєєв.

За його словами, «Рособоронекспорт» вже припинив співпрацю з «недружніми до Росії» країнами Західної Європи та Північної Америки через порушення зобов’язань з реекспорту зброї.

Російська держкомпанія продовжує співпрацю з партнерами з країн Близького Сходу, Азійсько-Тихоокеанського регіону, Африки, Латинської Америки, Середньої Азії та Європи, уточнив Міхєєв.

Нагадаємо, зараз у межах чеської ініціативи країни Європейського Союзу планують придбати у третіх країн боєприпаси радянського зразка.

Не виключено, що Росія намагається вплинути на ці країни та зупинити продаж боєприпасів радянського зразка або перехопити замовлення.

За планами, анонсована в лютому 2024 року «чеська ініціатива» зможе забезпечити для армії України від 50 до 100 тисяч снарядів великого калібру на місяць. Йдеться про снаряди великого калібру, зокрема, для артилерійських систем радянського зразка.

Війна з Росією Росія Світ Україна