fbpx
РФ використовує територію третіх країн для повітряних атак по Україні

РФ використовує територію третіх країн для повітряних атак по Україні

БпА (Безпілотні апарати) Війна з Росією Європа Крилаті ракети Ракетний удар Світ Сусіди Україна

Російські військові використовують територію третіх країн, щоб уникнути української протиповітряної оборони.

Такі дії росіяни періодично здійснюють під час ракетних обстрілів і ударів повітряними дронами-камікадзе по Україні.

Іноді для цього навіть використовують повітряний простір країни НАТО.

Такі висновки можна зробити з ряду інцидентів, які сталися під час російських ударів.

Перший такий офіційно зафіксований випадок стався 10 лютого поточного року. Тоді під час ракетного обстрілу України російські крилаті ракети перетнули повітряний простір країни НАТО.

За даними українських військових, російські ракети, які були випущені з акваторії Чорного моря, перетнули кордони Молдови та Румунії.

“Сьогодні, 10 лютого, о 10:18 дві російські крилаті ракети «Калибр» здійснили перетин державного кордону України з Республікою Молдова. Орієнтовно о 10:33 ці ракети перетнули повітряний простір Румунії. Після чого знову зайшли у повітряний простір України у точці перетину кордонів трьох держав”, – написав Головнокомандувач Збройних Сил України Валерій Залужний.

Варто відзначити, що це вже був не перший випадок, коли російські крилаті ракети пролітають над територією Молдови. Так під час масованого ракетного удару по України 10 жовтня минулого року в Молдові зафіксували три повітряних цілі, які перетнули повітряний простір країни.

Населені пункти Молдови, де було зафіксовано повітряні цілі. 10 жовтня 2022 Джерело: liveuamap

Тоді у Молдові наголосили, що ці об’єкти створювали небезпеку для інфраструктури країни, а також для цивільних літаків, які пролітали повітряним простором країни.

А 31 жовтня 2022 року, під час чергового обстрілу України, вранці на півночі Молдови у населеному пункті Наславча, впала російська крилата ракета. Її збила українська протиповітряна оборона.

Останній випадок стався уночі 2 серпня. Росіяни застосували іранські дрони-камікадзе Shahed по українській портовій інфраструктурі на Дунаї в місті Ізмаїл. Тоді ці безпілотники порушили повітряний простір Румунії, яка є членом НАТО.

Мер румунської комуни Чаталкіой прикордонного повіту Тулча розповів, що російські безпілотники пролітали над будинками місцевих жителів. За даними очевидців, безпілотники заходили з різних сторін, імовірно щоб заплутати українську протиповітряну оборону.

За його словами, місцеві жителі повідомляли, що безпілотники пролітали над їхніми будинками, а один з них нібито упав у лісі. Мер повідомив, що були розпочаті пошуки уламків, але залишків дрона так і не знайшли. У місцевих жителів почалася паніка від звуків роботи зенітних засобів Сил оборони України та вибухів російських дронів.

Після атаки росіян на прикордонний порт Міноборони Румунії заявило, що прямих військових загроз країні немає.

Швидше за все, російські військові свідомо направили свої дрони-камікадзе через територію Румунії для уникнення української ППО до останнього моменту перед ударом. Подібні дії країни-агресора несуть небезпеку не лише Україні, але й країнам, що межують з нами.

БпА (Безпілотні апарати) Війна з Росією Європа Крилаті ракети Ракетний удар Світ Сусіди Україна