fbpx
РФ «засвітила» невідомий БТР на базі танку

РФ «засвітила» невідомий БТР на базі танку

Бронетехніка БТР Росія Сусіди Т-72 Т-90

Російський «Уралвагонзавод» випробовує невідомий зразок важкого гусеничного бронетранспортера, що базується на танковому шасі.

Кадри бойової машини були оприлюднені в соцмережах.

Місцеві жителі зняли на відео перегонку, ймовірно, прототипу нового важкого БТР на заводський полігон російського бронетанкового підприємства «Уралвагонзавод» в Нижньому Тагілі.

На оприлюднених кадрах одразу кидається в очі знайоме танкове шасі з шістьма опорними катками по кожному борту, що вказує на використання вузлів від танку Т-72 або Т-90.

Це вже не перша спроба російського підприємства сконструювати бронетранспортер на базі танку. Однак на відміну морально застарілого БМО-Т, нова машина має “проривне” для російської конструкторської школи передньомоторне компонування.

Про розміщення двигуна спереду говорить гострий кут нахилу передньої лобової деталі, винесені в середню частину машини місця механіка-водія та командира, а також характерний для двигунів сімейства В-46 вихлопний колектор в носовій частині, виведений на лівий борт.

Судячи з динаміки БТР на відео, потужності двигуна достатньо для її ваги. Імовірно, важка машина отримала уніфікований з Т-90М дизельний двигун В-92С2Ф.

Достовірних відомостей щодо інших характеристик машини наразі немає. Опираючись на візуальну оцінку, можна припустити, що її десантне відділення вміщуватиме 6-8 піхотинців.

У кормовій частині бронетранспортера, схоже, встановлені розпашні двері або ж повноцінна апарель.

Враховуючи потенціал танкового шасі та сучасні загрози на полі бою, конструктори УВЗ могли наділити свій новий бронетранспортер параметрами достатніми для кругового захисту від попадань кумулятивних боєприпасів та снарядів автоматичних гармат.

Гусеничне шасі бронетранспортера має забезпечити високу прохідність та важке бронювання, котрі наразі вкрай затребувані окупантами для проведення наступальних операцій в Україні.

Росія вже має низку проєктів важких бронетранспортерів та, зокрема, реалізований у металі прототип бойової машини піхоти на шасі Т-14 «Армата». Втім, наразі у світі концепцію важких БТР активно експлуатує лише армія Ізраїлю.

Бронетехніка БТР Росія Сусіди Т-72 Т-90