fbpx
Rheinmetall відновив для України 16 БМП Marder, але не має дозволу уряду на експорт

Rheinmetall відновив для України 16 БМП Marder, але не має дозволу уряду на експорт

Marder Rheinmetall БМП Військова допомога НАТО Німеччина

Німецька оборонна компанія Rheimetall Defence відновила 16 бойових машин піхоти Marder.

Про це повідомляє видання tagesschau.

Rheinmetall готовий відправити цю техніку до України. Компанія почала роботу над відновленням ще 14 Marder і готова поставити в стрій ще 70 одиниць цього типу бронетехніки.

Однак поставки досі блокує уряд ФРН, який не видає експортної ліцензії підприємцям.

Німецька влада прикривається непублічною і вже застарілою політичною домовленістю між країнами НАТО. Раніше держави-члени альянсу між собою вирішили не відправляти до України західних зразків танків та БМП, проте ЗСУ вже давно мають гусеничні бронетранспортери з озброєнням. Це машини M113 та Spartan, які відправили до України різні держави.

Міністр оборони ФРН Крістін Ламбрехт. Фото: ЗМІ Німеччини

Тим часом міністр оборони Німеччини Крістін Ламбрехт продовжує нагалошувати на так званих “домовленостях”.

Жодна країна ще не поставила бронетранспортери західного зразка або основні бойові танки, і ми домовилися з нашими партнерами, що не будемо робити це самостійно“, – заявила Ламбрехт.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба висловив розчарування німецькою позицією.

Сигнали з Німеччини розчаровують, в той час як Україні зараз потрібні “Леопарди” та “Мардери”, щоб звільняти людей і рятувати їх від геноциду. Жодного раціонального аргументу, чому цю зброю не можна надати, лише абстрактні страхи та виправдання. Чого боїться Берлін, а Київ – ні?“, – заявив український очільник дипломатії.

Marder – основна бойова машина танко-гренадерських дивізій Бундесверу з 1970-х років.

Її герметичний корпус зварений з панцирних листів декількох сортів товщиною до 30 мм. Вони захищають спереду від куль 20 мм і 25 мм з відстані 200 м, а з боків  від шрапнелі, стрілецької зброї 7,62 мм.

Місткість машини – 10 осіб, у тому числі три члени екіпажу, двоє з яких (командир і навідник ) знаходяться у вежі, а механік-водій попереду корпусу зліва (по ходу руху). Бойове відділення знаходиться у середній частині корпусу.

БМП озброєна 20-мм автоматичною гарматою RH 202 та спареним з нею 7,62-мм кулеметом MG3, встановленим на лафеті зверху двомісної вежі. Гармата Rh 202 заряджається патронами 20×139 мм . Ще один 7,62-мм кулемет MG3A1 розташований на даху десантного відділення та має дистанційне управління.

Marder Rheinmetall БМП Військова допомога НАТО Німеччина