fbpx
Російська дума пропонує Путіну визнати «ЛДНР»

Російська дума пропонує Путіну визнати «ЛДНР»

Війна на Донбасі Донбас Інтервенція РФ 2014-2021 Російська агресія Росія Світ Сусіди Україна

Держдума Росії звернулася до Путіна щодо визнання незаконних «ЛДНР».

Про це інформує Мілітарний.

Державна дума Росії на засіданні 15 лютого ухвалила постанову про визнання самопроголошених «ДНР» і «ЛНР» «державами» у варіанті, який подавала фракція КПРФ, пише «Радіо Свобода».

351 депутат думи ухвалив постанову про звернення до президента Росії Володимира Путіна «про необхідність визнання [незаконних – ред.] Донецької Народної Республіки та Луганської Народної Республіки».

Альтернативний проєкт постанови від фракції «Єдина Росія» передбачав консультації з МЗС. Але він набрав 310 голосів «за».

Російська військова колона на окупованій частині України

У зверненні йдеться: «Державна дума Російської Федерації звертається до Путіна, з проханням розглянути питання про визнання Російською Федерацією [самопроголошених – ред.] Донецької Народної Республіки та Луганської Народної Республіки як “самостійних, суверенних і незалежних держав”, а також питання про якнайшвидше проведення переговорів з керівництвом «ДНР» та «ЛНР» з метою створення правової основи міждержавних відносин, що забезпечує регулювання всіх аспектів співробітництва і взаємодопомоги, включаючи питання безпеки».

«У Донецькій та Луганській народних республіках вже 773 тисячі російських паспортів, і Росія має їх захистити», – заявив депутат думи Макаров.

Ідея такої постанови була висловлена депутатами від КПРФ (Комуністична партія Російської Федерації – ред.) ще у грудні 2021 року, а вже на початку 2022 року проєкт постанови був внесений до російського парламенту.

Заява міністра закордонних справ України

Українська сторона заявила, що якщо Росія визнає так звані «ЛДНР», це означатиме її вихід з Мінських домовленостей.

На цьому наголосив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба під час брифінгу. Він додав, що цю позицію Україна не раз озвучувала і своїм союзникам.

«Щодо можливого визнання Російською думою так званих «ЛДНР». Хочу ще раз нагадати незмінну позицію України: у разі ухвалення рішення про визнання Росія де-факто та де-юре вийде з Мінських домовленостей із усіма супутніми наслідками. Ми вже попередили про цю позицію наших партнерів», – наголосив Кулеба.

Танк Т-90А Збройних сил Росії та бойовик Марочко Андрій у боях за Луганський аеропорт. Серпень 2014 року

Раніше правляча партія Росії «Єдина Росія» наполягала почати відкрито завозити військову продукцію на окуповані території України.

Війна на Донбасі Донбас Інтервенція РФ 2014-2021 Російська агресія Росія Світ Сусіди Україна