fbpx
Російське ГРУ взірвало склад боєприпасів Чехії в 2014 році

Російське ГРУ взірвало склад боєприпасів Чехії в 2014 році

ГРУ Росії Диверсія НАТО Російська агресія Світ Чехія

Чехія вважає, що російські диверсанти з ГРУ ГШ ЗС РФ влаштували вибух на одному зі складів боєприпасів на території країни в 2014 році.

Про це повідомляє Мілітарний з посиланням на чеські медіа.

Звинувачення на адресу Росії озвучили віце-прем’єр-міністр і міністр закордонних справ Чехії Ян Гамачек та прем’єр-міністр країни Анджей Бабіш. За їхніми словами, теракт реалізували агенти з підрозділу “29155”.

Чеська поліція оголосила у розшук двох росіян, яких вважають виконавцями диверсії – Анатолія Чепігу та Олександра Мішкіна. Це ті ж агенти, яких Великобританія звинувачує в отруєнні на своїй території у Солсбері в 2018 році Сергія Скрипаля.

Чеські медіа, посилаючись на дані поліції, стверджують, що Чепіга та Мішкін прибули до Праги з Москви 13 жовтня 2014 року. При в’їзді використовувались паспорти, видані ГРУ з фальшивими іменами Руслан Боширов та Олександр Петров, які вони також використовували пізніше у Великобританії.

Метою поїздки було відвідання складів у Врбетицях. При тому вони використали інші паспорти – на ім’я Руслана Табарова та Миколи Попа. Перепустка, яку вони отримали була дійсна з 13 по 17 жовтня. Вибух стався 16 жовтня. Далі агенти виїхали до Австрії і вже звідти повернулися в Росію.

Місце вибуху складу боєприпасів в Врбетиці, Чехія. Жовтень 2014

На думку поліції, головний мотив диверсії – зрив поставок зброї Україні. На складі розміщувалися боєприпаси, які мав доставити в Україну болгарський посередник.

Поліція припускає, що вибуховий пристрій мав спрацювати під час транспортування вантажу. Але вибухівка підірвалася передчасно і знищила весь склад.

Рештки боєприпасів, зібраних після вибуху складу в Врбетиці

Bellingcat відзначає, що приблизно в той же час відбувалися вибухи складів боєприпасів і в Болгарії. Також вони нагадують, що в 2015 році ГРУ двічі намагалося отруїти болгарського бізнесмена Емілана Гебрева, який забезпечував поставки боєприпасів Україні.

Вибух у Врбетицях стався 16 жовтня 2014 року о 9.25. На складі в той момент перебувало до 60 тон боєприпасів. Зокрема в будівлі перебували 152-мм снаряди.

Під час вибуху загинуло двоє людей, які перебували в будівлі.

Склад належав компанії Imex Group. 3 грудня 2014 стався вибух на іншому складі, що належав групі.

Чехія вирішила вислати весь склад російського посольства з країни. 18 дипломатів ідентифікували як розвідників та агентів російських спецслужб. Їм наказано залишити Чехію протягом 48 годин.

ГРУ Росії Диверсія НАТО Російська агресія Світ Чехія