fbpx
Російські найманці «Вагнера», можуть бути винні у злочинах в Лівії – ООН

Російські найманці «Вагнера», можуть бути винні у злочинах в Лівії – ООН

"ПВК Вагнер/Лига" Африка Близький Схід Лівія ООН Світ

Російські найманці допустили в ході участі в конфлікті численні порушення прав людини, частина з яких може бути кваліфікована як військові злочини або злочини проти людяності.

Про це пише агентство Reuters.

До таких висновків прийшли слідчі незалежної місії, які працювали в Лівії під егідою Комісії з прав людини ради ООН.

У розпорядженні агентства виявилася доповідь, яку офіційно місія має представити в Женеві 7 жовтня.

Автори документа склали також список осіб, які можуть бути притягнуті до відповідальності за скоєні злочини, проте він поки залишається конфіденційним.

Одна з перших груп російських найманців ("Група Вагнера") в Сирії. Осінь 2015 рік.

Місія стверджує, що російські найманці з ПВК «Вагнера», які підтримують в лівійському конфлікті самопроголошеного фельдмаршала Халіфа Хафтара, катували і розстрілювали полонених, встановлювали міни, на яких згодом підривалися мирні жителі.

Так, російські найманці звинувачуються у розстрілі ув’язнених у вересні 2019 року.

В матеріалах розслідування також повідомляється про електронний планшет одного з найманців з картою, на якій було показано 35 місць, де були встановлені міни біля цивільних будівель, у районах, покинутих силами Хафтара, які втікали з Тріполі.

З вересня 2019 року по липень 2020 року в Лівії одночасно перебувало до тисячі найманців ПВК «Вагнер», повідомило джерело BBC.

Багато з них раніше вже встигли повоювати на Донбасі на боці росії. Бойовики ПВК «Вагнера» неодноразово брали участь в тортурах і вбивствах за межами Лівії, зокрема в тих країнах, де вони продовжують діяти.

Так, згідно з розслідуванням Міжнародного французького радіо (RFI), яке посилається на розповіді місцевих жителів і документи робочої групи ООН, найманці з росії, які воювали на боці урядової армії в Центральноафриканській Республіці і яких російська влада називає «цивільними інструкторами», звинувачуються в здирстві, зґвалтуваннях та вбивствах.

У внутрішніх звітах представників ООН згадані 26 позасудових страт, 5 зґвалтувань, а також 27 випадків довільних арештів і позбавлення волі, скоєних армією ЦАР спільно з російськими найманцями (або тільки одними росіянами) в період з 1 січня до середини квітня 2021 року.

"ПВК Вагнер/Лига" Африка Близький Схід Лівія ООН Світ