fbpx
Російські винищувачі Су-30СМ будуть модернізовані

Російські винищувачі Су-30СМ будуть модернізовані

Авіація Винищувач ПКС Росії Росія Світ Су-30 Сусіди

Винищувачі Су-30СМ, що стоять на озброєнні ВКС і ВМФ РФ будуть модернізовані до варіанту Су-30СМ2.

Про це повідомляє Мілітарний з посилання на російські ЗМІ.

Повідомляється, що “принципове рішення про модернізацію парку Су-30СМ до рівня СМ2 вже прийнято. Планується, що роботи будуть завершені до 2027 року. Під оновлення потраплять не тільки винищувачі Повітряно-космічних сил, але і морської авіації. Щоправда, точна кількість винищувачів, які пройдуть модернізацію до рівня Су-30СМ2, поки не визначено “.

Оновлені літаки мають отримаюти нові двигун – АЛ-41Ф-1С (виріб 117с), який зараз встановлюється на серійні літаки Су-35, більш потужну бортову РЛС “Ірбіс”, а також розширений арсенал зброї класу “повітря-повітря” і “повітря-земля”, в тому числі і оснащення гіперзвуковим озброєнням.

Винищувач Су-30СМ. Фото з відкритих джерел

У повідомленні відзначається, що “у порівнянні з нинішньою силовий установкою Су-30СМ тяга у нового двигуна збільшена на 16%, до 14 500 кгс. Також, зазначається, що ресурс авіадвигуна підвищився в два рази, до 4 тис. годин, без збільшення маси і габаритів. Оснащений плазмовою системою запалювання АЛ-41Ф-1С економічніший, ніж встановлений зараз на “тридцятку” АЛ-31ФП. З тією ж кількістю палива винищувач зможе перебувати в повітрі довше “.

За повідомленнями російських ЗМІ, минулого року, Міноборони РФ і авіабудівна корпорація ОАК підписали контракт на поставку модернізованих Су-30СМ2 для ВКС і ВМФ Росії. Повідомляється, що було замовлено 21 новий винищувач.

Росіяни стверджують, що бойові можливості модернізованого літака будуть значно розширені, в тому числі за рахунок нового асортименту засобів ураження. Крім того, складові Су-30СМ2 будуть повністю імпортозаміщені.

Су-30СМ – остання модифікація багатоцільового важкого винищувача четвертого покоління. Двомісний літак оснащений радіолокатором з фазованою антенною решіткою. Двигуни з керованим вектором тяги та переднє горизонтальне оперення забезпечують Су-30 СМ високу маневровість в бою.

Винищувач здатний розвивати швидкість до 2,1 тисячі кілометрів на годину і здійснювати польоти на відстань до трьох тисяч кілометрів. Бойовий радіус Су-30см становить 1,5 тисячі кілометрів. Літак здатний нести озброєння загальною масою до восьми тонн.

Білоруські Су-30СМ

На початку року, стало відомо про те що Білорусь отримає замовлені винищувачі Су-30СМ у Росії з великою затримкою.

Між міністерством оборони країни та корпорацією «Иркут» укладені контракти на поставку двох партій літаків Су-30СМ в кількості чотирьох одиниць кожна. Як повідомлено у відомстві, поставка нової спланована на жовтень 2022 року.

Винищувачі Су-30СМ ВПС Білорусі. Фото: Белта

У 2017 році міністерство оборони Білорусі уклало угоду з науково-виробничою корпорацією «Иркут» на поставку 12 літаків Су-З0СМ в період з 2018 по 2020 роки. Планувалися поставки по чотири літаки щорічно.

Авіація Винищувач ПКС Росії Росія Світ Су-30 Сусіди