fbpx
Російський гелікоптер зник в районі кордону Білорусі та України

Російський гелікоптер зник в районі кордону Білорусі та України

Авіаінциденти Авіація Війна з Росією Втрати Росії Ми-8/17/171

Російський гелікоптер, ймовірно Мі-8, зник в районі українсько-білоруського кордону.

Про це доповідає Мілітарний з посиланням на запис радіопереговорів російських пілотів та диспетчерів, який оприлюднив білоруський журналіст Антон Мотолько.

Події відбувалися 4 квітня 2022 року близько 20 години.

З аеродрому “Зябровка” (Гомельська область) вилетіло 6 гелікоптерів, які взяли курс на базу “Шаталово” (Смоленська область, Російська Федерація).

Однак, один з гелікоптерів з позивним 04812 (ймовірно, бортовий номер RF-04812) за даними білоруських радіо-технічних військ відділився від групи і взяв курс на південний-схід до українського кордону.

На запити своїх колег пілот не відповідав. Ймовірно, командир групи з позивним RF-90665 (на фото) звернувся до нього вже неформально:

812-й, ти де зараз перебуваєш, скажи чесно? Тимурчик, блять, скажи нам, будь ласка, російською мовою. Ви залишилися там чи ні?

Після того, як від диспетчера отримали інформацію про те, що гелікоптер прослідував у напрямку України, Мі-8 RF-90665 повернувся і спробував знайти втраченого колегу.

Диспетчер повідомляла про появу на радарах “міток”, які могли бути втраченим гелікоптером, у різних частинах Білорусі. Однак попередила, що вони можуть бути “хибні”.

Від послуг рятувальної служби російський військовий відмовився. Однак, протягом годинного оглядового польоту так і не виявив товариша.

Найімовірніше гелікоптери належать до авіабази армійської авіації Південного воєнного округу РФ (Кореновськ, Краснодарський край). Дані реєстрів свідчать, що до цієї авіачастини належить один з гелікоптерів, що також звертався до “812-го” від імені “657-го”. RF-90657 це гелікоптер моделі Мі-8АМТШ, побудований в 2010 році для потреб ПКС РФ.

Найкоротша відстань до українського кордону від “Зябровки” – 27 км. З урахуванням крейсерської швидкості Мі-8 в 225 км/год цю відстань гелікоптер міг подолати менше ніж за 10 хвилин після злету.

Українські військові за результатами 4 квітня не повідомляли про збиття гелікоптерів на Чернігівському напрямку. Причини зникнення гелікоптера досі невідомі. Він міг зазнати аварії.

Однак незрозумілі його мотиви відхилятися від запланованого курсу загону. Спільнота Білоруський Гаюн висуває версію про перегін гелікоптера на територію України в обмін на грошову винагороду в 500 000 дол. Жодного підтвердження такої версії поки що не існує.

 

Авіаінциденти Авіація Війна з Росією Втрати Росії Ми-8/17/171