fbpx
Російський льотчик-«вагнерівець» розповів, як скидав бомби на Україну, і скільки за це отримував

Російський льотчик-«вагнерівець» розповів, як скидав бомби на Україну, і скільки за це отримував

"ПВК Вагнер/Лига" Авіація Війна з Росією Війна на Донбасі Втрати Росії Найманці Полон ППО та ПРО Су-25 Україна Штурмовики

Пілот-найманець із ПВК «Вагнер» встиг повоювати в Україні три дні, після чого був збитий українськими воїнами з ПЗРК «Игла».

Про це повідомила Служба безпеки України.

За даними СБУ, що перший бойовий виліт російський окупант майор Андрій Федорчуков здійснив 14 червня, а 17-го опинився в полоні ЗСУ.

Він розповів Службі безпеки про те, як скидав бомби на Україну. При цьому, намагається виправдовуватись і каже, що йшлося лише про «нанесение ударов по опорным пунктам, скоплениям силы и живой силы противника».

Загалом пілот робив по 1-2 бойових вильоти на день.

Полонений пілот зізнається, що окрім нього на російських бойових літаках літають також й інші найманці, а не кадрові льотчики армії Росії.

Найманці отримують за свою роботу ставку від 200 тис. рублів на місяць і додаткові бонуси за кількість та «результативність» вильотів.

Основною метою свого перебування в Україні цей пілот вважав «задачу… по оказанию помощи республикам Донбасса», а бойові вильоти – «частными задачами».

18 червня 72-а механізована бригада ЗСУ повідомила, що з переносного зенітно-ракетного комплексу «Игла» було збито російський літак Су-25.

Пілот російського штурмовика катапультувався та потрапив у полон. Під час допиту з’ясувалося, що він є найманцем ПВК «Вагнер».

Збитий російський винищувач Су-35С у районі Ізюма на Харківщині. 03.04.2022. Фото: Генштаб ЗСУ

Нагадуємо, що у квітні ще одному російському льотчику винищувача Су-35С зі складу 159-го винищувального авіаполку Повітряно-космічних сил РФ Сергію Малову повідомили про підозру.

Полонений російський льотчик Сергій Єрмалов збитого над Україною винищувача Су-35С. Квітень 2022. Фото: Геращенко

За даними слідства, з 24 лютого по 3 квітня 2022 року льотчик здійснив декілька бойових вильотів на винищувачі СУ-35С у повітряний простір України. 3 квітня 2022 року під час виконання чергового бойового завдання у повітряному просторі України літак було збито, а льотчика взято у полон.

"ПВК Вагнер/Лига" Авіація Війна з Росією Війна на Донбасі Втрати Росії Найманці Полон ППО та ПРО Су-25 Україна Штурмовики