fbpx
Росія готується до евакуації дипломатів з України

Росія готується до евакуації дипломатів з України

Російська агресія Росія Сусіди Україна

Дипломатам у двох російських консульствах в Україні було наказано підготуватись до виїзду з країни.

Про це повідомляє Мілітарний з посиланням на джерела у СБУ американського видання The New York Times.

За даними американської газети, на початку року в Москву вивезли членів сімей дипломатів РФ, найближчими днями евакуація продовжиться.

5 січня країну залишили 18 людей – переважно діти та дружини російських дипломатів. Найближчими днями очікується, що з України поїдуть 30 людей з Києва та консульства у Львові.

Офіційні особи в США ще раніше передбачили евакуацію російського посольства в Україні.

Посольство Російської Федерації в Україні. Фото: ЗМІ РФ

“У нас є інформація, яка вказує на те, що російський уряд готувався до евакуації членів сімей дипломатів посольства Росії в Україні наприкінці грудня та на початку січня”, – каже один американський чиновник.

В Україні та США вважають, що таким чином Росія або вдається до пропаганди, або готується до наступу або намагається всіх надурити.

У березні 2020 року з’явилась інформація, що посольство Росії в Україні приймає заявки на евакуацію громадян РФ, які не мають можливості самостійно повернутися на батьківщину у зв’язку з закриттям міжнародного регулярного пасажирського сполучення.

Нагадаємо, після провал на переговорах з США і НАТО щодо “гарантій безпеки” Росія відмовилася прибирати свої війська з кордону.

Прессекретар Путіна Дмитро Пєсков заявив у Москві, що Росія, мовляв, “змушена” залишити свої війська біля України, тому що “не може миритися з вторгненням НАТО”.

Фото на тему: Збройні сили Росії / ЗС РФ

Крім того, в МЗС РФ почали шантажувати ЄС “важким сценарієм” для України. Заступник Міністра закордонних справ Росії Сергій Рябков стверджував, що Путіну радять “покінчити” з питанням України. Деталі “сценарію” він не став уточнювати, тому що навіть це може “дестабілізувати” ситуацію.

Водночас у Пентагоні зазначили, що перед наступом Росія може спробувати провести на сході України провокаційну спецоперацію, щоб отримати привід ввести війська.

Російська агресія Росія Сусіди Україна