fbpx
Росія могла отримати БПЛА Shahed-191 та Shahed-129

Росія могла отримати БПЛА Shahed-191 та Shahed-129

Авіація Азія БпА (Безпілотні апарати) Іран Росія Світ

Іран може таємно переправляти до Росії нові ударні безпілотники Shahed-191 та Shahed-129.

Про це повідомили власні джерела британської газети The Guardian.

Для контрабандного постачання в Росію нових безпілотників Іран, нібито, використовує морський транспорт і літаки державної авіакомпанії.

У публікації стверджується, що щонайменше 18 безпілотників було передано Росії після візиту російських військових та технічних фахівців до Тегерана у листопаді 2022 року.

Під час цієї поїздки представники РФ відібрали шість безпілотників Mohajer-6, які вже були помічені в України. Також у список увійшли 12 безпілотників Shahed-191 та Shahed-129.

Нагадаємо, у 2022 році українським військовим вдалося захопити російський багатоцільовий безпілотник Mohajer-6 іранського виробництва. Безпілотник Shahed-191 та Shahed-129 поки не були зафіксовані у бойових діях проти України.

Shahed-191, також відомий як Saegheh-2, має турбореактивний двигун, який випускається компанією Shahed Aviation Industries.

Він дещо зменшеною копією американського дрона Lockheed Martin RQ-170 Sentinel (який був захоплений Іраном у 2011 році).

Безпілотник може бути озброєний двома керованими бомбами (ракетами) з осколковими бойовими частинами Sadid-342 (також відома як Sadid-1), які розміщуються у внутрішніх відсіках. Зліт здійснюється з автомобіля, який має на даху спеціальні кріплення (швидкість розгону автомобіля по злітно-посадковій смузі не відома).

Іранський безпілотник Shahed-191. Фото з відкритих джерел

Своєю чергою одномоторний гвинтовий середньовисотний розвідувально-ударний БПЛА Shahed-129 розроблений також компанією Shahed Aviation Industries.

Він оснащений електронно-оптичним та інфрачервоним датчиком, лазерним далекоміром для виконання місій вдень та вночі, апаратурою передачі відеоданих в режимі реального часу. Час польоту близько 24 годин.

Іранський безпілотник Shahed-129. Фото з відкритих джерел

Shahed-129 має підвіски для 4-8 боєприпасів. Зокрема може нести керовані бомби Sadid-345 та протитанкові ракети Sadid-1 (Sadid-342).

Авіація Азія БпА (Безпілотні апарати) Іран Росія Світ