fbpx
Росія отримала партію серійних винищувачів Су-57

Росія отримала партію серійних винищувачів Су-57

Авіабудування Авіація Росія Су-57

Російський авіаційний завод у Комсомольськ-на-Амурі (КнААЗ) виготовив для міноборони РФ партію серійних винищувачів п’ятого покоління Су-57.

Про це повідомляє корпорація “Ростех”.

У повідомленні сказано, що літаки передали військовому відомству «у рамках програми постачання поточного року».

«Цей літак – майбутнє російської бойової авіації, у ньому втілилися передові технології та конструкторські рішення. Він має надманевреність, малопомітний, може знищувати повітряні та наземні цілі, виявляти супротивника на великих відстанях, діяти в умовах мережецентричної війни. У його планері широко використані композиційні матеріали, літак оснащений найновішим бортовим обладнанням», – сказав генеральний директор “Ростеха” Сергій Чемезов.

Генеральний директор корпорації Юрій Слюсар також заявив: окрім Су-57, КнААЗ виготовив для російських ВКС партію багатоцільових винищувачів Су-35С.

«Ми продовжимо виконувати наші зобов’язання. Літаки, заплановані до постачання наступного року, вже виробляють», – додав він.

Виробництво Су-57

Відомо, що ще у 2020 році авіаційний завод у Комсомольську-на-Амурі зіткнувся із проблемами під час виробництва винищувачів Су-57.

Тоді на початковому етапі роботи виявили невідповідність ділянок збирання носового та підкабінного відсіків, збирання фюзеляжу, юстування та здавання виробу до серійного виробництва.

Однак це не завадило спробам модернізації виробництва і цей процес досі не завершився. Про це опосередковано повідомив гендиректор “Ростеху” у своїй промові.

«Нині на КнААЗ ім. Ю.А. Гагаріна в Комсомольську-на-Амурі реалізується масштабний проект модернізації, який дозволить суттєво наростити випуск цих бойових машин», – сказав Сергій Чемезов.

Поставки Су-57

Російський модернізований винищувач Су-57 з номером 511. Жовтень 2022. Росія. Фото: ПАТ «Компания «Сухой»

У серпні 2018 року на військово-технічному форумі «Армия-2018» міністерство оборони РФ та ПАТ «Компания Сухой» підписали контракт на постачання перших двох серійних винищувачів Су-57.

Термінами виконання контракту були 2018-2020 роки. У планах було постачання по одному літаку в 2019 та 2020 роках. У червні 2019 року на форумі «Армия-2019» було підписано контракт на поставку вже 76 серійних винищувачів Су-57 (включно з двома першими). Термін виконання контракту – по 2027 рік.

Перший серійний літак Су-57 (літак Т-50С-1, серійний номер 51001, бортовий номер «01» ) здійснив політ на початку грудня 2019 року.

Ще два борти російський авіабудівник поставив у четвертому кварталі 2021 року для Повітряно-космічних сил Росії.

Авіабудування Авіація Росія Су-57