fbpx
Росія отримала пункт для флоту в Судані

Росія отримала пункт для флоту в Судані

Африка ВМФ Росії ЗС Росії Росія Світ Судан Сусіди Флот

Росія і Судан уклали угоду про створення на території африканської республіки пункту матеріально-технічного забезпечення ВМФ РФ.

Відповідну угоду було оприлюднено на Офіційному інтернет-порталі правової інформації РФ.

У пункті матеріально-технічного забезпечення ВМФ РФ в Судані Росія зможе розміщувати кораблі з ядерною енергетичною установкою, йдеться в угоді двох країн.

Згідно з цим документом, Росія зможе розміщувати в Судані до чотирьох військових кораблів, включаючи кораблі з ядерною енергетичною установкою.

Додатково Росія також зможе ввозити та вивозити з пункту ВМФ будь озброєння, боєприпаси, обладнання, матеріали та інше майно, необхідні для функціонування бази.

Військовий Судану та Росії. 10.10.2020

Водночас максимальна чисельність російських військовослужбовців і цивільного персоналу на цьому об’єкті військового флоту Росії в Судані не перевищуватиме 300 осіб.

В угоді двох країн сказано, що створення в Судані пункту МТЗ ВМФ Росії «відповідає цілям підтримання миру і стабільності в регіоні, має оборонний характер і не спрямоване проти інших держав».

Підписана угода буде діяти протягом 25 років.

Якщо жодна зі сторін не повідомить у письмовій формі дипломатичними каналами іншу сторону про свій намір припинити її дію не пізніше ніж за один рік до закінчення відповідного періоду, воно буде автоматично продовжена на подальші 10 років.

Нагадаємо, у 2020 році стало відомо  про отримання Суданом від Росії навчального катера проєкту УК-3 колишнього УК-307 за угодою від 2019 року.

Росія отримала пункт для флоту в Судані. Фото: Переданий ВМС Судану зі складу ВМФ Росії навчальний катер КК-307 проєкту КК-3 польського будівництва. Порт-Судан, 10.10.2020

Також стало відомо про участь російської приватної військової компанії «Вагнера» у подавлені протестів в Судані, відповідне розслідування було опубліковано Conflict Intelligence Team.

За даними газети «Комерсант», з 2016 року Росія отримала три пропозиції про розміщення військової бази в Африці: в Східній Лівії, в Сомаліленд (Невизнана держава) і в Судані.

Африка ВМФ Росії ЗС Росії Росія Світ Судан Сусіди Флот