fbpx
Росія перекинула стратегічні бомбардувальники на кордон з Норвегією та Фінляндією

Росія перекинула стратегічні бомбардувальники на кордон з Норвегією та Фінляндією

Авіація Бомбардувальник ПКС Росії Росія Сусіди Ту-160 Ту-22 Ту-95

Максимальна кількість стратегічних бомбардувальників РФ  зараз дислокується на авіабазі “Оленья” на Кольському півострові.

Це підтверджують супутникові знімки, які оприлюднив у Twitter користувач MT Anderson. Авіабаза розташована у 92 км від Мурманська та у 200 км від кордону з Норвегією та Фінляндією.

Судячи з супутникового знімка усі місця стоянок вздовж злітно-посадкової смуги зайняті. У південному кінці стоять два Ту-160, а 14 Ту-95 розташовані на всіх інших місцях.

Стратегічні бомбардувальники Ту-22М переміщені у північно-західну частину авіабази.

Супутниковий знімок авіабази "Оленья", 7 травня 2023 Джерело: MT Anderson

Літак Ил-78 припаркований боком, щоб його крило не виходило за межі місця стоянки й він не загороджував рульову доріжку.

Зауважують, що літаки можуть бути підняті у повітря на першу вимогу. Крім того, стратегічні бомбардувальники, які розташованій на цій північній авіабазі беруть участь в ракетних ударах по Україні.

Радіоспостерігачі, що стежать за діяльність російської стратегічної авіації повідомляють про практично щоденні польоти з авіабази “Оленья” впродовж останнього тижня.

Ця як навчальні польоти в межах Мурманської області, так і бойові вильоти для ударів по Україні.

Розташування авіабази "Оленья" GoogleMaps

У виданні Barents Observer підкреслюють, що зазвичай на авіабазі “Оленья” обслуговується невеликий парк стратегічних бомбардувальників Ту-22М та кілька військово-транспортних літаків Ан-12. Та з осені минулого року активність тут значно зросла.

Перші чотири стратегічні бомбардувальники Ту-160 прибули у серпні 2022 року, а до жовтня було розгорнуто понад десять літаків Ту-95 і Ту-160.

Підкреслюють, що на авіабазі зокрема перебувають літаки, які раніше базувалися на аеродромі в Енгельсі (Саратовська область РФ). Проте після того, як у грудні минулого року було пошкоджено літаки Ту-95 внаслідок атаки безпілотника на аеродром, росіяни перемістили техніку.

Нагадаємо, що в жовтні минулого року також було атаковано аеродром “Шайковка” у Калузької області РФ. Там дислокується 52-й гвардійський важкий бомбардувальний авіаційний полк військово-повітряних сил РФ. На озброєнні полку дальні надзвукові ракетоносці-бомбардувальники Ту-22М3.

Авіація Бомбардувальник ПКС Росії Росія Сусіди Ту-160 Ту-22 Ту-95