fbpx
Росія пропонувала США свої бази на кордоні з Афганістаном – WSJ

Росія пропонувала США свої бази на кордоні з Афганістаном – WSJ

Азія Росія Світ США

Сполучені Штати не звертаються по допомогу до Росії для розміщення військ біля Афганістану, але хотіли б зрозуміти позицію Москви.

Про це інформує Мілітарний.

Голова Об’єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі та начальник Генерального штабу Збройних сил Росії Валерій Герасимов на зустрічі у Фінляндії, яка відбулася 22 вересня, обговорювали можливість використання американськими військовими російських баз в Центральній Азії, пише газета The Wall Street Journal з посиланням на власні джерела.

У виданні зазначають, що у червні на саміті в Женеві Володимир Путін пропонував Джо Байдену задіяти російські бази в Таджикистані та Киргизстані.

Після швидкого виведення американських військ з Афганістану Сполучені Штати шукають нові можливості для відстеження та реагування на терористичні загрози, які можуть виходити з цієї країни.

Офіційний представник Пентагону Джон Кірбі пояснив, що військові США взаємодіють з колегами з Росії по мінімуму, необхідного для запобігання конфліктам.

«Хоча США та Росія стурбовані загрозою тероризму, ідея роботи з Росією щодо протистояння тероризму загрожує викликами, особливо в політичному відношенні», – йдеться у публікації.

Конгрес США ще кілька років тому заборонив Пентагону якесь тісне співробітництво з російським оборонним відомством.

У Кремлі відмовилися коментувати інформацію, чи обговорювали Герасимов та Міллі використання баз в Киргизстані і Таджикистані.

Проте група американських законодавців з республіканської партії зажадала пояснень від Держдепу та Пентагону з приводу можливості використання американськими військовими російських баз в Центральній Азії для боротьби з тероризмом.

Відповідний лист направлено держсекретарю Ентоні Блінкену і міністру оборону Ллойду Остіну.

Евакуація з Афганістану літаком С-17

Після 20 років військової присутності, 30 серпня Сполучені Штати Америки вивели війська з Афганістану.

Азія Росія Світ США