fbpx
Росія розмістить на окупованій території Грузії базу ВМФ

Росія розмістить на окупованій території Грузії базу ВМФ

ВМФ Росії Греція Кавказ Росія Світ Флот Чорне море

Росія планує створити військово-морську базу на чорноморському узбережжі Абхазії, окупованій нею території Грузії.

Про це заявив лідер невизнаного регіону Аслан Бжанія газеті “Известия” через день після зустрічі з президентом РФ Владіміром Путіним.

Бжанія повідомив, що було підписано угоду про постійну військово-морську базу в Очамчирському районі.

Ми підписали угоду, і найближчим часом в Очамчирському районі буде пункт постійного базування Військово-морського флоту РФ“, – сказав він.

Це все спрямовано на підвищення рівня обороноздатності як Росії, так і Абхазії, і така взаємодія триватиме“, – додав Бжанія, зазначивши, що “є речі, про які я не можу говорити”.

Аслан Бжанія. Фото: iz.ru

Бжанія також заявив, що нинішні керівники Грузії – “це люди-прагматики”.

Нагадаємо, Абхазія була окупована Росією за підсумками гібридної війни проти Грузії в 1992-1994 роках і відтоді контролюється Кремлем через маріонеткові уряди.

Росія визнала “незалежність” Абхазії після свого прямого військового вторгнення до Грузії у 2008 році.

Економічно та політично Абхазія повністю залежить від Росії. Грузія вважає Абхазію окупованою Росією частиною своєї території.

Рішення про створення бази для флоту РФ в Абхазії може бути пов’язане з тим, що тимчасово окупований Севастополь більше не є для російських кораблів безпечною гаванню, а передислокація флоту до Новоросійська може призвести до того, що цей порт не зможе працювати як канал морського експорту російської нафти.

Мапа за темою: Грузія/Абхазія/Південна Осетія

Одна з лідерок опозиції Грузії Ніно Бурджанадзе раніше заявляла, що перемога України над РФ може сприяти поверненню тимчасово окупованих Москвою Абхазії та Південної Осетії під контроль Тбілісі.

Раніше британська розвідка повідомляла, що після останньої серії успішних українських ударів російський Чорноморський флот РФ не зможе мати в акваторії Чорного моря такий контроль, як раніше.

ВМФ Росії Греція Кавказ Росія Світ Флот Чорне море