fbpx
Росія скуповує назад в країнах Азії власні запчастини для озброєння

Росія скуповує назад в країнах Азії власні запчастини для озброєння

Азія Бронетехніка Війна з Росією Індія М'янма Росія Світ

Російські державні оборонні підприємства викуповують назад продані раніше Індії та М’янмі комплектуючі для військової техніки та ракетного озброєння.

Про це повідомляє японське видання Nikkei з посиланням на митну документацію.

Журналісти Nikkei проаналізували дані митного оформлення поставок до Росії, надані американським фахівцем з досліджень ImportGenius, Exim Trade Data з Індії та іншими джерелами, вивчивши записи про російський імпорт запчастин для озброєнь, таких як танки та ракети.

Видання виявило записи про викуп Росією запчастин для танків і ракет, які експортувалися до М’янми та Індії. Найвірогідніше, що Росія реімпортує компоненти власного виробництва для відновлення військової техніки, яку потім відправлять на війну проти України.

Ракетне озброєння

Так, у серпні і листопаді 2022 року російське Конструкторське бюро машинобудування, яке виробляє ракети, закупило у міністерства оборони Індії шість компонентів до систем наведення ракет класу «земля-повітря» на суму 150 тисяч доларів.

Усі деталі були виготовлені цим же бюро, яке експортувало той самий тип деталей до Індії в лютому 2013 року.

Росія могла повторно імпортувати запчастини для ремонту, проте станом на кінець березня цього року не було жодних записів про відправлення предметів назад до Індії.

Танкові запчастини

Також російський оборонний гігант «Уралвагонзавод», який виробляє танки для російської армії, 9 грудня 2022 року імпортував військову продукцію із М’янми на суму 24 млн доларів. Компоненти були задекларовані як виготовлені «Уралвагонзаводом».

Коди гармонізованої системи (HS) для реімпортованих товарів свідчать про те, що компанія викупила 6775 візирів і 200 прицілів для встановлення в танки.

Це, ймовірно, оптичні пристрої для вимірювання відстані до цілей і прицілювання на них“, – сказав Нобуюкі Акатані, старший офіцер у відставці з Наземних сил самооборони Японії, який брав участь у розробці танків.

У даних розмитнення є посилання «ввезено за актом рекламації», тобто продукцію повертають, начебто, через виявлені дефекти. Проте значні сумніви викликає реакція уряду М’янми. Адже товар ввезли у 2019 році, а проблему там помітили аж через чотири роки після завершення поставок і саме у розпал дефіциту танкових запчастин в РФ.

На озброєнні М’янми перебуває 50 танків Т-72С. Це експортна версія радянського Т-72Б зразка 1984 року. Сьогодні оптичні прилади цієї машини вважають застарілими, їхній зворотній імпорт та потенційий дефіцит в РФ може свідчити про наростаючу глибоку кризу навіть з капітальним ремонтом машин до рівня радянського рівня.

На початку 2023 року “Мілітарний” повідомляв, що Росія переживає низку проблем із відновленням танків із старих радянських запасів через дефіцит компонентів та обладнання.

Через обмежені можливості виробничих потужностей та санкційний тиск Росія не може виготовляти достатню кількість комплектуючих для відновлення та модернізації танків. Це призвело до появи на фронті ерзац-модернізованих радянських танків Т-80 та Т-72.

Нові зразки танків замість дефіцитних прицільних комплексів “Сосна-У” отримали набагато примітивніші аналоги. Також у російських бронемашин є проблеми і з комплектацією сучасними засобами зв’язку. Більше про це можна прочитати у цій статті.

Азія Бронетехніка Війна з Росією Індія М'янма Росія Світ