fbpx
Росія створила концентраційні табори для “отказников” в армії

Росія створила концентраційні табори для “отказников” в армії

Війна з Росією Військовополонені ЗС Росії Росія Україна

Російське військове командування почало примусово переміщати солдатів Росії, які відмовилися воювати, у концентраційні табори.

Про це в ефірі “Навальный LIVE” розповів російський правозахисник Олексій Табалов, виконавчий директор правозахисної організації “Школа призывника”.

За даними російського правозахисника Олексія Табалова, один з таборів для “отказников” було створено в окупованому місті Брянка у Луганській області.

Також подібний табор для російських військових створено у Херсонській області.

Ми займалися Брянкою. За нашими даними, там може бути понад 80 осіб. До цього надходили повідомлення з Херсона, що людей також там тримають у якихось ямах. Тож це не виняток. На жаль, це практика, що все більш розширюється“, – розповідає Олексій Табалов.

Правозахисник оприлюднив ряд фотографій з ув’язненими російськими військовими, яких тримають у подібних таборах.

Це відбувається по всій окупованій території, де знаходяться російські війська. І за тими зверненнями, які до нас приходять, за частотою звернень до наших організацій, зокрема партнерських, складається таке враження, що з поля бою готові тікати всі. І, мабуть, визнаючи цей факт, для міністерства оборони це є великою проблемою. І ось вони вже переходять від залякувань на початку спецоперації вже до таких серйозніших дій, як викрадення, вивезення в якісь ями, приміщення та утримання власних військовослужбовців як військовополонених“, – зазначив правозахисник в інтерв’ю виданню “Настоящее время”.

21 липня у російських опозиційних ЗМІ, посилаючись на дані правозахисників та родичів військових, повідомляли, що як мінімум 1793 російських військових із 22 регіонів РФ відмовилися брати участь у бойових діях на території України і щонайменше 234 з них насильно утримують у спеціальному центрі у Брянці.

Також видання The Insider зв’язалося з одним із російських військових, який відмовилися воювати проти України та опинилися у так званому центрі для відмовників у Брянці Луганської області.

Військовослужбовець, із яким поговорили журналісти, заявляє, що зміг сховати телефон. Він каже, що написав рапорт про відмову від участі у війні з моральної неготовності.

Разом із ним такі ж рапорти написали близько 200 росіян. Частина з них вирушила додому, а деяким, зокрема Івану, “пощастило менше” – їх відвезли до Брянки.

Військовослужбовець каже, що у Брянці йому сказали, що він має два варіанти – йти воювати чи відмовитися, але в такому разі він потрапить до “СІЗО”. Так, за його словами називають “яму”.

Війна з Росією Військовополонені ЗС Росії Росія Україна