fbpx
Росія створить базу ВМФ в Судані

Росія створить базу ВМФ в Судані

Африка ВМФ Росії Індійський океан Росія Світ Судан Червоне море

Росія створить базу свого ВМФ в Судані – країні на сході Африканського континенту.

Про це повідомляє Интерфакс.

Попередньо Судан вже дав згоду на розміщення пункту матеріально-технічного забезпечення зі штатом до 300 осіб.

Майбутня угода передбачає модернізацію інфраструктури пункту базування, яка включає можливість проведення ремонту плавскладу, поповнення запасів та відпочинок членів екіпажів військових кораблів ВМФ Росії.

Максимальна кількість одночасно розміщених кораблів складає 4 одиниці включно з кораблями з ядерною енергетичною установкою в умовах дотримання норм ядерної та екологічної безпеки.

Угода діє впродовж 25 років з автоматичним продовженням на наступні 10-річні періоди, якщо жодна зі сторін не менш ніж за рік до завершення чергового періоду не повідомить у письмовій формі по дипломатичним каналам другу сторону про наміри припинити дію.

Згідно з попереднім документом Росія отримає земельну ділянку для проведення робіт з будівництва пункту матеріально-технічного забезпечення.

У відповідь Росія безкоштовно поставить Судану озброєння та військову техніку для організації протиповітряної оборони пункту ВМФ.

Нещодавно стало відомо про отримання Суданом від Росії навчального катеру проєкту УК-3 колишнього УК-307 за угодою від 2019 року.

До цього в результаті перемир’я у серпні 2020 року влада Судану уклала мир з Альянсом повстанських угруповань з регіонів Дарфур, Південний Кордофан і Блакитний Ніл.

Представники сторін схвалили договір, який буде офіційно підписаний в понеділок на церемонії в Джубі, столиці сусіднього Південного Судану.

Перша попередня домовленість про мирну угоду з новим перехідним урядом Судану була досягнута вже у вересні 2019 року.

У квітні 2019 року в Судані від влади усунуто 75-річного президента країни Омара аль-Башира, який зразу після того був взятий під домашній арешт.

Перед цим стало відомо про участь російської приватної військової компанії «Вагнера» у подавлені протестів в Судані, відповідне розслідування було опубліковано Conflict Intelligence Team.

Африка ВМФ Росії Індійський океан Росія Світ Судан Червоне море