fbpx
Росія судитиме свого льотчика Су-35, який збив російський Су-30

Росія судитиме свого льотчика Су-35, який збив російський Су-30

Авіаінциденти Авіація Винищувач Росія Су-30 Су-35 Сусіди

Справу російського льотчика, який збив Су-30М2 на навчаннях у Тверській області, передали до суду.

Про це повідомляє Мілітарний з посиланням на ЗМІ РФ.

Справу порушено стосовно військового пілота винищувача Су-35С Василя Савельєва, який у вересні 2020 року в ході навчань збив винищувач Су-30М2.

Кримінальна справа про порушення правил польотів або підготовки до них надійшла до Тверського гарнізонного військового суду, зазначається у картотеці справ.

За даними Західного військового округу, 22 вересня 2020 року літак Су-30 впав під час тренувального польоту у Вишневоловецькому районі Тверської області, екіпаж встиг катапультуватись.

В екстрених службах регіону повідомляли, що попередньою причиною авіаінциденту стало влучення снаряда під час навчань.

П’ять снарядів пробили праве крило Су-30, пошкодивши гідросистему літака, внаслідок чого машина втратила керування й обом льотчикам довелося екстрено катапультуватися.

При цьому сам винищувач Су-30М2, оцінений пізніше експертизою в 1 млрд 143 млн рублів, розбився в лісі.

За даними картотеки, справа надійшла до суду 21 жовтня, дату засідання наразі не призначено.

Російський винищувач Су-30М2

Військові слідчі визнали пілота Василя Савельєва винним.

За даними видання, слідство вважає, що Савельєв не виконав належну підготовку винищувача Су-35 до навчань, грубо порушивши правила експлуатації та бойового застосування військового повітряного судна, через що обстріляв літак, який летить з ним у парі Су-30, реальними снарядами замість того, щоб виконати імітацію атаки.

Російський винищувач Су-35С

При цьому сам пілот та його захист зі звинуваченням не погодилися, стверджуючи, що перераховані заходи є лише страховими, тоді як основна підготовка бойової машини до навчань ведеться на землі фахівцями з озброєння та технічного персоналу. Вони, наприклад, знімають із винищувача бомби та ракети. Снаряди для гармати зазвичай залишаються, щоб забезпечити швидке приведення машини в бойову готовність, проте кінець стрічки при цьому виймається з казенника ГШ-30-1, а гармата знеструмлюється механічним розмиканням електроконтактора.

Авіаінциденти Авіація Винищувач Росія Су-30 Су-35 Сусіди