fbpx
Росія та Японія не можуть погодити мирний договір

Росія та Японія не можуть погодити мирний договір

Азія Росія Світ Сусіди Японія

Заступник голови Ради Безпеки Російської Федерації (Дмитро Медведєв) заявив, що через умови Японії щодо Курил – “досягнути угоди неможливо”.

Про це повідомляє інформаційне агенство UNN.

Дмитро Медведєв вважає, що японська влада усвідомлює “неможливість укладення мирного договору з Росією на нинішніх умовах Токіо в частині Курильських островів”, проте поки від них не відступають.

“Вони (японська влада) все розуміють, вони недурні, глибокі люди, але у них є внутрішні установки, які, як вони вважають, засновані на внутрішньонаціональному консенсусі, які не дозволяють їм від цього відступити, — сказав Медведєв в інтерв’ю російським ЗМІ. — Тому вони цю мантру (про приналежність Курильських островів) вимовляють. А розуміння того, що на основі таких установок неможливо досягти угоди, я думаю, що у них є”.

Російський політичний діяч Дмитро Медведєв на острові Кунашир. 2010 рік. Фото: ЗМІ РФ

За словами заступника голови Радбезу, це досить жорсткі установки Токіо. “На ці жорсткі установки у нас зараз є вже рішення, пов’язані зі зміною конституції: ми взагалі не маємо права вести переговори про передачу суверенітету на російські території, — нагадав він. — Тому якщо вставати на формальну позицію, то взагалі зникає предмет переговорів”.

Медведєв припустив, що через деякий час переговори по мирному договору відновляться, в тому числі на вищому рівні.

Він нагадав також про російську пропозицію про спільне використання Курил.

“Тут завжди була проста позиція: давайте створювати там спільні підприємства, давайте вести економічну діяльність в інтересах і Росії, і Японії, активізувати обміни, — зазначив заступник голови Радбезу РФ. — Тобто тут може бути найширший набір економічних можливостей використаний”. “Але наші колеги поки на це не хочуть погоджуватися, у них є тверда установка, з якої вони виходять”, — резюмував він.

Москва і Токіо з середини минулого століття з перервами ведуть переговори про вироблення мирного договору за підсумками Другої світової війни.

Курильські острови

Основною перешкодою для його укладення стало питання про приналежність південної частини Курильських островів.

Курильські острови (Заступник голови Ради Безпеки Російської Федерації (Дмитро Медведєв) заявив, що через умови Японії щодо Курил - "досягнути угоди неможливо".)

У 1945 році весь архіпелаг був включений до складу Радянського Союзу, однак Токіо оскаржує приналежність Ітурупу, Кунаширу, Шикотану і групи нині незаселених островів, яку в Японії називають Хабомаї.

МЗС РФ неодноразово заявляло, що “російський суверенітет над ними, що має відповідне міжнародно-правове оформлення, не підлягає сумніву”.

Нещодавно японський прем’єр заявив, що суверенітет Токіо поширюється на Курили, які контролює РФ.

Восени 2020 року прем’єр-міністр Японії Йосіхіде Суга в ході проведеної телефонної розмови з президентом Росії Володимиром Путіним заявив про своє бажання вирішити територіальну проблему двох країн.

Раніше він заявив, що Токіо “має обговорювати з РФ приналежність всіх південних Курил”.

Також варто додати, що навесні 2020 року МЗС Японії повернуло в офіційні документи положення про повернення Курильських островів.

Азія Росія Світ Сусіди Японія