fbpx
Росія застосовує аналог JDAM

Росія застосовує аналог JDAM

Авіаційне озброєння Авіація Війна з Росією ПКС Росії Україна

Повітряні сили Росії почали застосовувати у війні проти України авіабомби, які оснащують механізмом корекції польоту.

Нещодавно на Донецьк впала російська авіабомба ФАБ-500, біля якої місцевий мешканець виявив залишки від цього механізму.

Бомбу, яка не розірвалася, знайшли на одній з вулиць Куйбишевського району.

Імовірно, вона впала з російського бомбардувальника внаслідок технічної несправності.

За декілька сотень метрів від бомби знайшли блок управління та корекції, який за задумом робить зі звичайної некерованої авіабомби плануючий високоточний боєприпас.

Російська оборонна промисловість вже значний час займається створенням нового зразка керованого авіаційного засобу ураження.

Частина російського модуля планування та корекції від авіабомби ФАБ-500, яка впала на Донецьк. 12.03.2023. Україна. Фото з соцмереж

Корпорація «Тактическое ракетное вооружение» декілька років реалізує проєкт так званого керованого комплексу ракетно-бомбового озброєння із шифром «Гром».

Проєкт пропонував створення комплекту засобів, з яких можна переробляти авіаційні бомби чи ракети з різними технічними характеристиками та бойовими якостями на високоточну зброю.

Один з варіантів проєкту пропонував циліндричний відсік, в якому розташовуються прилади навігації, управління і наведення. Зверху на цьому відсіку закріплюється довгий гаргрот, який з’єднує його з іншими пристроями. На вузькому поздовжньому гаргроті є бугелі для підвісу ракети/бомби на носій.

Російський модуль планування та управління для авіаційного озброєння

Під модулем бойової частини пропонувалося підвішувати плоский кожух із кріпленнями для розкладного крила.

Модуль планування та управління оснащується супутниковою системою навігації. У польоті модуль визначає своє місце розташування і, роблячи необхідні розрахунки, коригує траєкторію польоту.

Російський модуль планування та управління для авіаційного озброєння

Нагадаємо, США нададуть Україні комплекти JDAM (Joint Direct Attack Munition), який перетворює звичайні авіабомби на всепогодні кориговані розумні боєприпаси.

Авіаційне озброєння Авіація Війна з Росією ПКС Росії Україна