fbpx
Росія передумала блокувати Азовське море

Росія передумала блокувати Азовське море

Азовське море ВМФ Росії Росія Україна Флот Чорне море

Росія скасувала заплановане раніше блокування частини акваторії Азовського моря на підставі військових навчань.

Про це повідомляє Мілітарний з посиланням на головного редактора Black Sea News, керівника проєкту Інституту Чорноморських стратегічних досліджень Андрія Клименко.

Проте, як і раніше, планує блокувати Чорне море.

Андрій Клименко посилається на документ Управління навігації та океанографії міністерства оборони Росії.

Раніше видання Black Sea News опублікувало карту районів Чорного та Азовського морів, які з 13 по 19 лютого будуть закриті для судноплавства.

Документ оприлюднений Андрієм Клименко

Мова йде про приблизно половину акваторії Азовського моря, Керченську протоку, ділянки на захід і південний захід від анексованого Криму.

Доступ до порту Маріуполь буде перекрито, а до Одеси утруднений.

«Чорним морем все без змін (поки що), а порти Чорного моря – це 95% українського експорту, порти Азову – 5% (всього це майже половина всього експорту України)», – розповідає Андрій Клименко.

МЗС України висловило протест проти рішення Росії заблокувати частину акваторії Чорного та Азовського морів, а також Керченську протоку під приводом проведення військово-морських навчань.

У відомстві заявили, що це призведе до закриття судноплавства і може спричинити негативні наслідки для портів України. Дії Росії названі “частиною гібридної війни”.

Зони перекриття

У січні Міноборони Росії оголосило про початок серії маневрів Військово-морського флоту за участю понад 140 кораблів та суден.

Нагадаємо, для участі в навчаннях у Чорне море вже прибули шість великих десантних кораблів: три кораблі Балтійського флоту – “Королев”, “Минск” та “Калининград” і три – Північного флоту – “Петр Моргунов”, “Георгий Победоносец” та “Оленегорский горняк”. Останні три кораблі пройшли протоку Босфор у середу.

Азовське море ВМФ Росії Росія Україна Флот Чорне море