fbpx
Росіяни обстріляли села Херсонщини касетними снарядами з протипіхотними мінами ПФМ-1

Росіяни обстріляли села Херсонщини касетними снарядами з протипіхотними мінами ПФМ-1

Війна з Росією Міни Україна Херсонщина

На Херсонщині російські окупанти здійснили дистанційне мінування територій населених пунктів.

Про це повідомило «Суспільне» з посиланням місцевого депутата.

Були обстріляні села Нововоскресенське Нововоронцовської територіальної громади та Дудчани Милівської ТГ

За словами місцевого депутата Дмитра Бурлая, 25 травня російські військові обстріляли касетними снарядами два населених пункти Херсонської області.

Повідомлено, що спочатку обстріляли Нововоскресенське касетними снарядами, а увечері скинули близько тисячі протипіхотних фугасних мін.

“Люди не знають, що робити, міни – у всіх дворах, на вулицях. На свій ризик збирають їх, щоб прибрати з подвір’я”, – написав депутат.

Судячи з опублікованих фото, населений пункт закидали забороненими Женевською конвенцією протипіхотними фугасними мінами ПФМ-1 «Лепесток».

Також Дмитро Бурлай повідомив, що того ж дня військові РФ також обстріляли село Дудчани Милівської територіальної громади з лівого берега Дніпра. Місцевий депутат зазначив, що у селі є нерозірвані снаряди та зруйновані приватні будинки.

ПФМ-1 (протипіхотна фугасна міна) «Лепесток» — протипіхотна міна натискної дії радянського виробництва. Міна існує в двох варіантах: ПФМ-1 та ПФМ-1С. Перший варіант міни не має пристрою самоліквідації, другий забезпечений пристроєм, що забезпечує самоліквідацію міни підривом після закінчення 1-40 годин із моменту установки (час самоліквідації залежить від температури навколишнього повітря).

Зовні ці два різновиди міни відрізняються лише тим, що на крилі міни ПФМ-1С нанесена літера «С». Конструкція міни є переважно пластиковою, єдина металева деталь – це невеликий алюмінієвий запал між двома крилами. Міна може встановлюватися у ґрунт тільки засобами дистанційного мінування.

Міни ПФМ-1 здебільшого, зеленого кольору, хоча кольори також можуть варіюватися від коричневого до білого, залежно від місцевості, де вони мають використовуватись. Міна має довжину всього 61 мм і лише 20 мм у найширшій частині.

Ураження людини при вибуху міни завдається за рахунок пошкодження нижньої частини ноги. Вибух відбувається в момент наступання ногою на неї. Загальна вага міни 75 г, з них 37 г становить сама вибухівка.

Війна з Росією Міни Україна Херсонщина