fbpx
Росіяни встановили установки 2М-3М на захоплені українські бронекатери

Росіяни встановили установки 2М-3М на захоплені українські бронекатери

«Аккерман» (P174) «Вишгород» (P179) Війна з Росією МБАК Росія Україна Флот Чорне море

Росіяни замінили озброєння на захоплених українських малих артилерійських бронекатерах проєкту 58155 “Гюрза-М”.

Відповідні фото оприлюднив російський Telegram-канал “Черноморский флот”.

Корабельні 30-мм бойові модулі КАУ-30М були замінені на двоствольні 25-мм корабельні установки 2М-3М.

Подібний “даунгрейд” був проведений на катерах “Аккерман” і “Вишгород”, що були захоплені в тимчасово окупованому Бердянську.

КАУ-30М – це морський дистанційно керований стабілізований бойовий модуль, що призначений для ураження суден, берегових цілей, живої сили та гелікоптерів.

Модуль обладнаний 30-мм автоматичною гарматою ЗТМ-1, 30-мм автоматичним гранатометом АГ-17 або КБА-117, кулеметом КТ-7,62 та двома пострілами ПТРК “Бар’єр”.

Крім того модуль обладнаний телевізійною та тепловізійною камерами, що забезпечують дальність виявлення цілей до 10 кілометрів.

При цьому розпізнавання цілі можливе на відстанях до 4 кілометрів при використанні телеканалу, при тепловізійному – до 10 в залежності від типу цілі.

Заміна сучасного озброєння на застарілі радянські установки найімовірніше пов’язана з неможливістю обслуговування деяких вузлів, що вийшли з ладу.

Telegram-канал BTVT.info повідомив, що бойові модулі КАУ-30М були перевезені росіянами на виставку трофейного озброєння.

Така “сумнівна” модернізація може сигналізувати про готовність росіян експлуатувати захоплені українські бронекатери.

Встановлення гармат 2М-3М несе за собою не тільки суттєве зменшення ефективності виявлення та ураження цілей а й впливає на ходові характеристики судна через більшу масу.

Загальна маса установки 2М-3М складає 1515 кілограмів, точна маса КАУ-30М достеменно невідома, можна припустити, що вона важить приблизно як модуль БМ-3М “Штурм”, тобто 1300 кілограмів. На базі “Штурму” і був створений корабельний варіант КАУ-30М.

“Мілітарний” повідомляв, що росіяни встановлювали корабельну установку 2М-3М на МТ-ЛБ.

«Аккерман» (P174) «Вишгород» (P179) Війна з Росією МБАК Росія Україна Флот Чорне море